Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A depresszió és a kreativitás

Számos kutatás vizsgálta már a kreativitás és a pszichiátriai betegségek közötti összefüggést.

A mániás depresszió három különböző hangulati, illetve aktivitási szinttel jellemezhető: mániás szakasz, depressziós szakasz és tünetmentes időszak. A részletes életrajzi elemzések világosan mutatják, hogy a kreatív emberek mániás vagy tünetmentes epizódjaik folyamán a legaktívabbak, depressziós fázisaikban azonban aktivitásuk szinte nullára csökken.

Schumann
Schumann a legjobb példa

Robert Schumann német zeneszerző esete az egyik legkifejezőbb példa. Schumann családjában többen szenvedtek mániás depresszióban: mind édesanyja, mind édesapja hajlamos volt a búskomorságra, két közeli rokona követett el öngyilkosságot. Mivel a depresszióra való hajlam örökölhető, nagy esélye volt arra, hogy nála is kialakuljon a betegség.
Az öröklött hajlamot megerősítő negatív életesemények is nagy számban megtalálhatók Schumann életében. Mind sokoldalú tehetsége, mind szélsőséges hangulatváltozásai korán megjelentek.

Egyébként is labilis lelkiállapotát bizonyára hátrányosan befolyásolta, hogy jobb kezével kapcsolatos problémája (egyik ujja nem mozgott tökéletesen, a zongorázás fájdalmat okozott neki) folyamatosan súlyosbodott, és egy idő után kénytelen volt lemondani a zongoraművészi karrierről. Magánélete is nehezen rendeződött, hosszú éveken keresztül nem vehette feleségül szerelmét a lány édesapjának ellenállása miatt. Schumann állapota az évek folyamán hol súlyosabb volt, hol javult, több mániás és depressziós időszak váltotta egymást. Kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, a második alkalommal a Rajnába ugrott, de kimentették, és pár nappal később elmegyógyintézetbe szállították. Itt halt meg két év múlva súlyos depressziós állapotban (amit abban az időben még nem tudtak eredményesen kezelni), annak következtében, hogy hónapokig szinte egyáltalán nem evett.

Tisztázatlan összefüggés

Brahms
A zeneszerző életművét megvizsgálva láthatjuk, hogy művészi aktivitása nagy eltéréseket mutat: kiemelten magas a hipomán (enyhe fokú mániás) fázisban, míg a depressziós időszakokban egyáltalán nem komponált.

A kreativitás és a mentális betegségek (főként a bipoláris depresszió) közötti összefüggés orvosi hátterét mind ez ideig nem sikerült pontosan tisztázni. Amellett, hogy számos esetleírás és tanulmány szerint erős összefüggés fedezhető fel a magas szintű kreativitás és a bipoláris depresszió között, számos olyan betegről tudunk, aki mániás depressziós tünetei mellett egyáltalán nem mutatja átlagon felüli kreativitás jelét. Ebből arra következtethetünk, hogy az ilyen típusú rendellenesség önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a kreatív beállítódás biológiai hátterét megmagyarázza. Nagy valószínűséggel más fontos tényezők – a családi környezet, a személyiség, a szorgalom és az intelligencia – is szerepet játszanak a kreativitás kifejlődésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsesedik az itthoni internet felhasználás

Ma még főleg az érettségivel, illetve egyetemi végzettséggel rendelkezők használják otthonukban az… Tovább olvasom