Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A demokrácia nem tananyag

Egy-két évtized alatt a politika történelemmé alakul át, s a rendszerváltás után eltelt idő oktatásával a tankönyvek és a tanárok óvatosan bánnak. A tankönyv a rendszerváltással lezárja a magyar történelmet, s abban is csak a választási eredményekről beszél.
– Ez így is van jól. Végül is az első világháborúról is csak részleteket tanulhattak a diákok a húszas évek végén- mondja Szelőczei Miklós, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium történelemtanára. - Természetesen a rendszerváltás előzményeit több fejezetben taglalja a könyv. Szó esik Pozsgay Imréről, a lakitelki találkozóról, a Bibó-emlékkönyv kiadásáról, fényképeket közöl a ’ 88. június 16-i erőszakos rendőri oszlatásról. „ Kádár húzásai ” címmel taglalja a ’ 87-es személyi változásokat, Grósz Károly miniszterelnökségét. A tananyag összességében a néppel kötött egyezménynek nevezi a Kádár-rendszert, amely egy bizonyos életszínvonalat biztosított a szólásszabadságért cserébe – mondta el Szelőczei Miklós, hangsúlyozva, hogy mindez nem érettségi anyag, ’ 56 az utolsó tétel.

Toldozgatott alkotmány

– Az elmúlt tizenkét évből ki szoktam emelni többek között, hogy a magyar alkotmány kérdése nem oldódott meg az első négy évben, a ’ 49-es alkotmányt módosítgatták azóta is. Beszélünk a privatizációs törvényekről, a beépített joghézagokról, s természetesen az egyetemes történelmi összefüggéseket is áttekintjük, ha például az izraeli háborúról vagy a terrorizmus elleni harcról esik szó. Ezek már nyilván nincsenek benne a tankönyvben, és általában azért nem szokás rájuk kitérni, mert elfogy a tanév és az utolsó félév már az érettségit készíti elő – mondja Szelőczei Miklós.
Kérdésünkre, hogy lehet-e politikailag semlegesen beszélni az elmúlt tizenkét évről, a tanár úr azt mondta: „ Nagyon veszélyes, borzasztó tárgyilagosnak kell lenni, de még akár a kedvezménytörvény sem tabutéma, ha a tanár mindegyik álláspontot ismerteti. Azt hiszem, rajtam még nem nagyon vették észre a diákok, hogy melyik párt felé húzok, hozzáteszem: egyik felé sem igazán. ”

A távolság leegyszerűsít

Végezetül arról kérdeztük Szelőczei Miklóst, hogy nyolcvan-száz év múlva a tankönyv mit fog megemlíteni az elmúlt tizenkét év eseményeiből.
– Antall Józsefet, az első szabad kormányt biztosan. A Bokros-csomag megszorító intézkedéseit valószínűleg szükséges rosszként fogják tárgyalni – indulatmentesen, néhány sorban. És végül, talán érintőlegesen szólnak majd a kétpólusú rendszer kifejlődéséről, hangsúlyozva, hogy ezzel hazánk a nyugati demokráciák példáját „ követte ” – hangzott a válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Viktória

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom