Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A Danubius vesztesége duplájára nőtt az első félévben

A Danubius Hotels Nyrt. 2009 első felében 2,59 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el, 99 százalékkal többet mint az előző év első félévében - közölte a társaság a BÉT honlapján pénteken.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésben a társaság a 18,97 milliárd forint összes árbevétel 10 százalékos csökkenéséről számol be. Euróban az árbevétel 3 százalékkal 69,9 millióra mérséklődött.

A csoport szállodáinak foglaltsága az év első felében 54,9 százalék volt, szemben a tavalyi 55,2 százalékkal. A második negyedévben viszont javult a foglaltság: 63,1 százalékot ért el, szemben a 2009 második negyedévi 61 százalékkal.

A készpénz termelő képességet mutató kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) az első félévben 1,04 milliárd forintot tett ki, 52 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévben elért 2,18 milliárd forintnál.

Az első félévben csak a csehországi szállodák voltak üzemi szinten nyereségesek, a magyarországi, a szlovákiai és a romániai szállodák üzemi szinten veszteséget könyveltek el. A magyarországi szegmens árbevétele az első félévben az összesen 18,97 milliárd forint bevételből 11 milliárdot tett ki, és ez éves összehasonlításban 11 százalékos csökkenést jelent. Az üzemi szintű veszteség 0,5 milliárd forintról 1,1 milliárd forintra nőtt.

A társaságcsoport konszolidált pénzügyi vesztesége 1,5 milliárd forintot ért el szemben a 2009 első félévi 1,2 milliárd forinttal. A forint gyengülésén a Danubius egy milliárd forint nem realizált veszteséget számolt el, míg egy évvel korábban ezen a soron 0,6 milliárd forint volt a nem realizált veszteség.

Az idei év első felében csökkent a beruházások és befektetések érteke: 1,1 milliárd forintról 0,8 milliárdra.

A Danubius konszolidált mérlegének főösszege 2010. június 30-án 89,72 milliárd forint volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival.
A kötelezettségek állománya az adott időszakban egy százalékkal 38,2 milliárd forinttal nőtt. A csoportnak az időszak végén 94 millió euró hosszú lejáratú hitele volt. Az első félévben a Danubius 7,5 millió eurónyi hitelt hívott le, és ugyanakkor 3,5 millió euró hosszúlejáratú kölcsönt fizetett vissza.

A Danubius részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír a pénteki tőzsdenapot 4.450 forinton, az előző napinál 100 forinttal drágábban zárta 23 millió forintot meghaladó forgalomban. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 4.500, a legalacsonyabb 3.100 forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - HM: kapcsolatban állt az egyik gyanúsított a KBH-val

Valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) a romák elleni támadások egyik… Tovább olvasom