Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

A DAC hozzászokott a pfujoláshoz

Dunaszerdahely - A 25 ezer lelket számláló Dunaszerdahely két napja reflektorfényben él, operatőrök adják egymásnak a hivatali ajtók kilincseit, mindenki a szombati, véres eseményekről beszél. Ellenségeskedés szlovák és magyar lakók között nincs és Dunaszerdahelyen soha nem volt.
A valaha az ETO-ban játszott Regedei Csaba most a dunaszerdahelyi DAC-ban focizik, így meglehetősen közelről látta az eseményeket.

– Már két héttel a DAC–Slovan rangadó előtt érezhető volt a feszültség, de nem rossz értelemben, az egész város erre készült – mesélte Regedei Csaba. – Sejthető volt az is, hogy érkezik körülbelül ezer-kétezer magyar szurkoló az anyaországból, ennek inkább örültünk, s reméltem, hogy simán lemegy a meccs. Hozzászoktunk már a nemzetiségi ellentétekhez, mivel magyarokból áll a csapat, sok helyen – Nagyszombaton rendszeresen – pfujolnak minket – meséli a huszonöt éves futballista. Regedei elmondta: ő szombaton csak arra lett figyelmes, hogy a bíró félbeszakítja a meccset s a rendőrök ütlegelik a lelátón álló magyarokat.

– Ebben a szünetben mi a félidőről beszéltünk, kihasználtuk az időt, mivel vesztésre álltunk. A meccs után már természetesen a rendőri intézkedés volt a fő téma, de minket azért az is érdekelt, hogy négy-nullra kikaptunk. És sajnos jó lenne, de nem tudjuk a zavaró eseményekre fogni a vereséget – összegzi élményeit Regedei Csaba.

Dunaszerdahely polgármesteri hivatala és a DAC vezetősége ma hivatalos tájékoztatón fejti ki álláspontját, de Pázmány Péter polgármester – aki ott volt a helyszínen – már eddig sem csinált titkot véleményéből.

Dömötör Ildikó párja is kapott a verésből.
Dömötör Ildikó párja is kapott a verésből.

– Brutálisnak tartottam a szlovák rendőrség intézkedését, s különösen visszatetsző annak fényében, hogy a szlovák szektorral szemben nem léptek fel, amikor például petárdákat dobáltak – mondja Pázmány Péter, aki a magyar közvéleménnyel egybehangzóan cáfolja, hogy bármiféle szék repült volna a rendőrök felé. – Azért mindenképpen hálás vagyok a B-középnek, hogy ebben a pattanásig feszült helyzetben sem jöttek ki a szektorból, mert akkor aztán bizonyos, hogy elszabadult volna a pokol. Mindazonáltal arra szeretném kérni a magyarországi szurkolókat, hogy legalább a DAC mérkőzésein ne szítsanak nemzetiségi ellentétet, mert ezzel csak nehezítenek a szlovákai magyarok helyzetén – teszi hozzá Pázmány Péter. Arra a kérdésre, hogy a Nagy-Magyarország-zászló kirakását provokációnak tartja-e, a polgármester úgy fogalmazott: „semmiképpen sem szerencsés gesztus, de nincs is benne semmi rendkívüli, mivel szinte minden meccsen kiteszik". Dunaszerdahelyen egyébként nincs és soha nem is volt ellenségeskedés a szlovák és a jelentős többségű magyar lakók között.

Baranyai Piroska tolmácsolt a fradista és a slovanista között.
Baranyai Piroska tolmácsolt a fradista és a slovanista között.

– Semmivel nem szolgáltak rá erre a magyarok – véli egy fiatal bolti eladó, Dömötör Ildikó, akinek élettársa ott állt a lelátón. – A párom csak azt vette észre, hogy benyomulnak a rendőrök, kitör a pánik és ő maga is kap egy ütést. Gumibottal vágtak rá, de hogy ki és miért, azt nem tudom. Utána a tévén követtük a híreket, főként a magyar csatornákat nézem, de rákapcsoltam néha a szlovákra is. Mondani sem kell: szerintük a mieink kezdték – mondja a hölgy. Ez az összevetés egyébként még sarkosabban mutatkozik meg a már idézett polgármester nyilatkozatában, aki vendégével, a Szlovák Köztársaság alelnökével vett részt a meccsen. Mint mesélte, mind a ketten másképpen látták az eseményeket.

Csak a Csicsó kocsmában nem történt ezalatt semmi rendkívüli, pedig a helyiség bizonyos tekintetben a „központ", néhány tíz méterre a stadiontól. Szesztilalom volt a meccs ideje alatt, de ez természetesen már nem sokat javított a Pozsonyból, Győrből, Nyíregyházáról érkezők állapotán. A kocsmárosnő szerint valaki beszaladt szombaton és elújságolta, hogy félbeszakították a rangadót. De érdekes módon előtte is, utána is teljes volt a béke.

Pázmány Péter polgármester szerint minden meccsen kint van az ominózus zászló. Fotó: H. Baranyai Edina
Pázmány Péter polgármester szerint minden meccsen kint van az ominózus zászló. Fotó: H. Baranyai Edina

– Itt még soha nem volt balhé, most se féltem a szurkolóktól – mondja Baranyai Piroska. – A meccs után ennél az asztalnál ültek a fradisták – mutat bal kéz felé –, ennél a DAC-szurkolók, ott meg a pozsonyiak. Beszélgettek és engem kértek meg, hogy tolmácsoljak. A slovanista mesélte a magyarnak, hogy ott volt kilencvenkettőben a Pozsony–Fradi meccsen, amikor a magyarokat csúnyán megverték a szlovák rendőrök. Kulturáltan eltrécseltek, az egyik még meg is hívta a másikat egy pohár üdítőre. Kint az utcán se volt lárma, itt előttünk legalábbis. A rendőrök csendben kísérték a szlovák szurkolókat. Hogy mi történt utána az állomáson, azt már nem tudom, állítólag ott meg a pozsonyiak kaptak a magyaroktól. Én nem értem ezt, mert nekem mindenki egyformán vendég.

A dunaszerdahelyi polgármester a Szlovák Köztársaság alelnökével volt a meccsen. Mindketten másképpen látták az eseményeket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gašparovič: a Fradi szurkolói nem a meccsre jöttek

Szlovákia - Nem szlovákok vagy magyarok ellen, hanem szélsőséges szurkolókkal szemben lépett fel a… Tovább olvasom