Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

A Da Vinci-kódon fanyalog a kritika

A Da Vinci-kód című film nem nyerte meg a kritikusok tetszését a Cannes-i Filmfesztiválon az előzetes bemutatón.
A Da Vinci-kód című film nem nyerte meg a kritikusok tetszését a Cannes-i Filmfesztiválon számukra rendezett előzetes bemutatón: a kedd esti vetítéstől az ítészek nem voltak elragadtatva, s utólag általában úgy vélekedtek, hogy a feszültség elfogadható, a melodráma viszont túlzott.

A filmet hatalmas várakozás előzi meg, nem utolsósorban azért is, mert az egyház is támadja a benne elbeszélt történet miatt. Szerdán este, az 59. cannes-i fesztivál nyitófilmjeként (versenyen kívül) kerül első ízben a közönség elé. A kínai bemutató egy órával megelőzi a cannes-it, aztán következik egész Franciaország, majd Európa, pénteken pedig az Egyesült Államokban is a mozikba kerül.

Baz Bamigboye, a Daily Mail című londoni lap kritikusa szerint „a film arról szól, hogy a világ legnagyobb sztorija igaz-e, vagy sem, de a film nem a legnagyobb". A fehérorosz Igor Uszmanov úgy vélekedett: „Lehet, hogy holnapra elfelejtem, de ma egész jó szórakozás volt." James Rocchi, a San Franciscó-i CBS5 televízió kritikusa pedig kijelentette: „Olyan, mint az a szárazelemet reklámozó rózsaszín nyuszi, amely csak megy, csak megy, de valahogy nem jól. Ron Howard filmjei helyesek. Nem rosszak, de nem remekművek".

Dan Brown bestsellere, amely a film alapjául szolgált, akörül forog, hogy Jézus tulajdonképpen feleségül vette Mária Magdalénát, s gyermekeik is születtek, amely titkot évezredeken át titkos társaságok őriznek. Főszereplői Tom Hanks és az Amélie meséi című filmből ismert Audrey Tautou.

Főleg az ázsiai keresztények körében váltott ki tiltakozást a könyv, de még inkább a film, s Thaiföldön például – még a bemutatás előtt – a cenzúra elrendelte a film végének eltávolítását, némely képaláírás átszerkesztését, valamint azt, hogy a mozikban figyelmeztetni kell arra a nézőket, hogy fikcióról, vagyis a fantázia szüleményéről van szó. (A forgalmazó fellebbezett, s lehet, hogy nem is mutatják be a filmet az országban.)

Ugyanakkor Dél-Koreában, ahol közel 18 millió keresztény él, egy bíróság úgy döntött, hogy a keresztény csoportoknak a film betiltását szorgalmazó keresete megalapozatlan. Indiában még nincs döntés az ügyben. Görögországban tüntetések voltak, s a keresztény szervezetek számos helyen a film bojkottjára szólítják fel híveiket.

Megszólalt a film kapcsán a könyvben szereplő Opus Dei is: a katolikus hit terjesztésére és erősítésére alakult, kevéssé átlátható világi szervezet annak a nézetének adott hangot, hogy a film „bumeráng lesz az egyház ellenségei számára", s meglepő módon megnőtt az érdeklődés az Opus Dei alapítójának könyve iránt. Számos katolikus méltóság is felemelte a szavát a film ellen, de a Vatikán nem foglalt állást.

A filmet hatalmas várakozás előzi meg: a regény olcsóbb, úgynevezett paperback kiadásából csak az Egyesült Államokban 6,3 millió példány kelt el, míg a kemény borítójú változatból világszerte 60 millió példányt vettek már meg. A kiadó szerint ez az utóbbi mennyiség elegendő lenne ahhoz, hogy betakarják papírral Chicago városát, a súlya pedig éppen annyi, mint 90 darab Boeing–747 típusú repülőgépnek együtt. A film bemutatását megelőző hetekben egyébként az eladott példányok száma hétről hétre jelentősen nőtt.

(MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepel az Alsó-Lövérek iskolája

Duplán jubilál a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, hiszen ötven éve állnak a… Tovább olvasom