Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A cukorbetegség 2-es típusú formája

A látássérült gyermekek oktatása történhet elkülönítve, vagy a többi gyermekkel együtt, integrált formában.
A 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb diabéteszforma, a betegek döntő többsége, több mint 90%-a ebbe a csoportba tartozik. Itt a hasnyálmirigy rendelkezik saját inzulintermeléssel, sőt, gyakran többet is termel a kelleténél (hiperinzulinémia), csak az inzulinhatás változik meg.

Csökken az inzulin hatása

A testsúlyfelesleg és a mozgáshiány miatt inzulinrezisztencia áll fenn, vagyis a gyakran nagyobb mennyiségű inzulin vércukorcsökkentő hatása sem megfelelő. Az inzulinérzékenység csökkenése jellegzetes tünetegyüttest okoz, mely a cukorbetegség mellett hasra lokalizálódó („alma" típusú) elhízásból, magas vérnyomásból és zsíranyagcsere-zavarból áll. Előbbieket „halálos négyesnek" is szokták nevezni, mivel felgyorsult érelmeszesedést okozva korai szív-ér rendszeri betegségeket (infarktust, szélütést stb.) okozhatnak. Ezen betegségtípusban nagyon stabilak a vércukorszintek, gyors romlás nem várható, ha valaki betartja az életmódbeli játékszabályokat.
Az idült hasnyálmirigy-gyulladás legfőbb oka ma a rendszeres alkoholfogyasztás.

Nem okoz panaszt

A 2-es típusú cukorbetegeknél a mérsékelten magasabb vércukorérték általában semmilyen panaszt nem okoz, ezért is szükséges a gondozás. Sokszor, sokáig csak diétás kezeléssel és megfelelő testmozgással egyensúlyban tartható a beteg. Az idő múlásával azonban emellett tablettás kezelésre is szükség lehet. Az olyan tablettákat részesítjük előnyben, melyek javítják a saját inzulin hatékonyságát, vagyis csökkentik az inzulinrezisztenciát és megóvják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Inzulinkezelést a szövődmények elkerülése végett akkor alkalmazunk, ha nem biztosítható már az előbbiek mellett a megfelelő vércukor. Ha minden életmódi és tablettás lehetőség kihasználása után az elmúlt három hónap átlagos vércukorértékét mutató HbA1C tartósan magasabb 7,5%-nál, akkor is inzulinkezelés bevezetése ajánlatos.

Általában az alkohol okozza

A hasnyálmirigy műtéti eltávolítása után, pl. daganatos megbetegedésnél megszüntetjük az inzulintermelés helyét. Ilyenkor ugyanúgy, mint 1-es típusú cukorbetegségben, abszolút inzulinhiány keletkezik, emiatt a beteg élete végéig inzulinpótlásra szorul. De nem a hasnyálmirigyműtétek, hanem az idült hasnyálmirigy-gyulladások szaporodása miatt ez ma a második leggyakoribb cukorbetegség-forma.

Ez kialakulhat korábbi heveny ismétlődő gyulladások után, de lappangva is kezdődhet, mint az alkoholos májzsugor. A gyulladásos folyamat nemcsak a hasnyálmirigy emésztőenzimeket tartalmazó részeit pusztítja el, hanem az inzulintermelő Langerhans-szigetecskéket is.

Kezdeti stádiumban elég lehet a diéta is és életbevágóan fontos lenne a teljes alkoholtilalom. Ha ezt betartja a beteg, esetleg hosszú távon normalizálódhat a vércukor. Nincs értelme tablettával kísérletezni, sőt, a hagyományos „cukortabletták" károsak lehetnek, mivel előbb kimeríthetik az egyébként sem jól működő inzulintermelést. Ha a hasnyálmirigy pusztulása egy bizonyos szintet elér, itt is végleges inzulinkezelést kell bevezetni.

Dr. Strényer Ferenc
(Szerzőnk belgyógyász, kardiológus főorvos.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavaros helyzet Vádemelési javaslat

Malina Hedvig ellen

Kabul/Iszlámábád» Zavaros helyzet alakult ki Afganisztán és Pakisztán határán hétfőn,… Tovább olvasom