Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

A cukorágazat túlélése a cél

„ Harc folyik a cukorrépakvótáért" címmel a Kisalföld január 15-i számában Drobnits Tamás, a Petőháza Térségi Cukorrépa-termesztők Szövetsége elnöke mondta el véleményét. A térségi cukorgyár tulajdonosaként és a Cukor Terméktanács tagjaként Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója kért szót.

„ Fontosnak tartjuk, hogy pontosítsuk a cikk állításait, és világossá tegyük az első látásra talán kissé bonyolultnak látszó ügyet a lap olvasói számára" – írta Fischer Béla levelében, melynek megállapításait közöljük most.

„ A Cukor Terméktanács (CT) hosszú éveken keresztül olyan fórum volt, amely jó hatékonysággal képviselte a magyarországi cukorgyártásban és -értékesítésben érdekelt felek – cukorrépa-termelők, cukorgyártók, ipari felhasználók és fogyasztók – közös érdekeit. Az EU-belépéssel a szervezet működését kötelezővé tevő jogszabály érvényessége megszűnt, ám a CT továbbra is dolgozhatott – »új« terméktanács jogszerűen viszont nem alapítható. Ezért kimondottan félrevezető, amikor Drobnits Tamás azt állítja, hogy a cukoripar, illetve a petőházi térségben a Magyar Cukor Rt. egy ilyen »új« terméktanács létesítése érdekében folytatna »intenzív kampányt«.

Valójában az történt, hogy a cukoripari társaságok, s köztük a Magyar Cukor Rt. a tíz éve eredményesen működő terméktanács további működése érdekében léptek fel. Ezzel szemben éppen a Cukorrépa-termelők Országos Szövetsége – s ennek a szervezetnek alelnöke Drobnits Tamás – jelentette be kivonulását a szervezetből annak decemberi küldöttgyűlésén.

Hogy a cukorvertikum érdekeit képviselő CT működése jogfolytonos maradjon, az ipar – a szervezet működésének szabályaival összhangban – felhívta a termelők figyelmét arra, hogy a CTOSZ kilépésével megszűnik a mezőgazdasági termelők képviselete a szervezetben, amivel a tanács ellehetetlenülne. Ezt követően a termelők sorra jelezték, hogy egyéni tagként továbbra is részt kívánnak venni a CT munkájában. A Drobnits Tamás által emlegetett »káoszt« valójában az elhatározását december 27-én megmásító és visszatáncoló CTOSZ idézte elő, s a »zűrzavar« kifejezés leginkább a CTOSZ elnöksége és tagsága közötti helyzet leírására alkalmas.

Nyomatékosan vissza kívánjuk utasítani Drobnits Tamás azon kijelentését, amely szerint »az új belépők, akik eddig az előző CT tagjai voltak, elveszíthetik a szállítási jogukat«. Ennek a kijelentésnek semmilyen jogi alapja sincs. Az az állítás, hogy az ipar meg kívánja szerezni a cukorrépa-szállítási jogokat, kifejezetten a jogi helyzet félremagyarázásáról tanúskodik. Szállítási jogot Magyarországon (és az EU többi tagországában is) ugyanis csak a földtulajdonnal vagy földhasználati szerződéssel rendelkező természetes vagy jogi személyek szerezhetnek. Ezért a cukorgyárak kifejezetten érdekeltek az együttműködésben a minőségi cukorrépát hatékonyan megtermelni képes gazdaságokkal.

Valójában a magyar cukorágazat kulcsa éppen ebben az utóbbi mondatban van. A készülőben lévő EU-cukorpiaci reform nyomán ugyanis csak akkor lehet életképes a magyar cukorgyártás, ha nemcsak az ipar, hanem a termelők is jelentősen növelni képesek a hatékonyságot és javítani tudják az alapanyag minőségét. Nézetünk szerint terméketlen viták szítása helyett a térségi cukorrépa-termelői szövetségek legfontosabb feladata éppen az lenne, hogy ehhez adjanak meg a gazdáknak minden támogatást. Sajnos a Petőháza környéki termelők teljesítménye az elmúlt időszakban rendre az országos átlag alatt maradt, s a jövőre nézve nem a CT jogi helyzete vagy az ipar »mesterkedései«, hanem ez a tény hozza őket igencsak nehéz helyzetbe" – áll a Fischer Béla vezérigazgató által aláírt levélben.

„ Sajnos a Petőháza környéki termelők teljesítménye az elmúlt időszakban rendre az országos átlag alatt maradt, s a jövőre nézve nem a Cukor Terméktanács jogi helyzete vagy az ipar »mesterkedései«, hanem ez a tény hozza őket igencsak nehéz helyzetbe."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak édes vöröset ne!

– Az ételt a bor kerekíti, szépíti. A finom étel és a jól kiválasztott bor olyan ízeket hoznak ki egymásból, amit külön kóstolva nem tapasztalhatunk meg – kezdte Kovács Antal sommelier, mikor megkértük, mondjon néhány ízélményt fokozó trükköt. A szakember szerint sokan nem tudják, hogyan is kell ételt és bort együtt fogyasztani, a többség még mindig az édes vörösöknél tart. Tovább olvasom