Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A csillagász álma fél másodpercben

Folytatás az 1. oldalról.

– Szerencsére ez az egyedülállóan kedvező körzet, ahonnan az űrobjektumok Nap előtti átvonulását látni lehetett, éppen Sopron környékét, konkrétabban Darufalvát jelentette – mondta el a fantasztikus megfigyelésről Kiss Gyula amatőr csillagász. – Az, hogy végül még a csatlakozni készülő Atlantist is látni lehetett, az már meghaladta minden merész álmomat. Azt is lehetett tudni, hogy a jelenség (vagyis az űrobjektumok átvonulása) mindössze 0,63 másodperc alatt zajlik le. Rendelkezésre állt a szükséges felszerelés, a várható esemény helyszíne és időpontja pedig a NASA hírleveléből volt ismeretes a számomra. Reménykedtem a jó észlelési körülményekben is. Tudni kell, hogy az ilyen átvonulás – „minigyűrűs napfogyatkozás” – Földről való láthatósága az űrbéli szerkezetek kis mérete és a 483 kilométeres magasság miatt igencsak a lehetőségek határát súrolja. Az éjszakai égbolton „fényes csillagként” haladásuk még igen szembetűnő, mert a Nap fényét a fémes szerkezetek és a napelemtáblák kiválóan visszaverik. Nappal a fényes égbolt háttere előtt ugyanakkor szóba sem jöhet észlelésük, kivéve az olyan rendkívül ritka eseteket, amikor a Nap korongja előtt repülnek el: ekkor parányi száguldó sötét foltként van esély megpillantásukra. Az észlelés természetesen csak speciá-

lis szűrőn keresztül lehetséges, hiszen a Nap fénye még puszta szemmel beletekintve is azonnal vakságot okoz, nemhogy távcsövön keresztül.
– A fényképezés sikerét nehezítette az erős szél, ennek ellenére 15 képet sikerült készíteni a szemvillanásnyi eseményből – folytatta a soproni amatőr csillagász. – Az első képen a napfolt alatt „egy vonalban” látható a nemzetközi űrállomás és az űrrepülőgép, a másodikon már a jobb oldalon, a napkorong széle felé helyezkednek el. A két kép között 0,21 másodpercnyi(!) repülés rögzült. A teljes áthaladásról (0,625 másodperc) 15 felvétel készült. A darufalvi napraforgótáblában rajtam kívül még a segédkező feleségem volt szemtanúja ennek az egyedi jelenségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a tandíj ellen tüntetőkkel?

Tovább olvasom