Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A csecsemőkori fejlődés jelentősége!

Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a korai fejlesztésben rejlik a legnagyobb erő.

Az első évek élményei meghatározzák egy gyermek egész későbbi életét. Minden képesség kialakulása szempontjából létezik egy úgynevezett szenzitív periódus, ezen időintervallumon belül ki kell alakulnia az egyes képességeknek, ellenkező esetben akadályozzák – a hierarchikus felépítés miatt – magasabb szintű képességek kialakulását. Csecsemőkorban a tapintásos észleléshez szükséges ingerek biztosítása az első feladat.

Ezután a figyelem a mozgásfejlődésre irányul, melynek fontos az ütemezettsége (pl. 4–7. hónap forgás, 7–8. hónap kúszás-mászás, 12–15. hónap önálló járás), hogy egy-egy  mozgásforma se maradjon ki és ne előzze meg az időben előtte állót. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a csecsemőkorban észlelt hiányosságok, zavarok, mozgásfejlődési lemaradások forrásai lehetnek az iskolában már csak fáradságos munkával korrigálható figyelem-, mozgás- és tanulási zavarok kialakulásának. Például a kúszás-mászás begyakorlása a helyes mozgáskoordináció szempontjából elengedhetetlen.

Ha a gyermek mozgásfejlődésének lépcsőfokai közül ez a váltott kéz-láb mozgás hiányzik, zavar jelentkezhet az agyféltekék szinkronizációjában, melynek egyenes következménye lehet a későbbi figyelemzavar, vagy pl. a b, d betűk  nehéz megkülönböztetése. Az időben megkezdett gyógypedagógusi segítséggel megalapozhatjuk a gyermek további harmonikus fejlődését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első pályázat

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom