Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A csapadék globális eloszlását is megváltoztatja az ember

Az esőzések eloszlásának megfigyelt eltolódásai feltehetően máris jelentős hatással vannak ökorendszerekre, a mezőgazdaságra és az emberek egészségére is - számoltak be a a Nature brit szaklap hasábjain a Kanadai Környezetvédelmi Hatóság Francis Zwiers vezette kutatói.
Különösen vonatkozik ez a megállapítás az olyan érzékeny térségekre, mint amilyen az afrikai Szahel-övezet.

Elemzésükhöz a kutatók a Global Historical Climatology Network 1925 és 1999 között készített feljegyzéseit használták, amelyek feltüntették a csapadék mennyiségének változásait bizonyos szélességi fokok mentén. Ezeket az adatokat összehasonlították 14 különböző klímaszimuláció számítási eredményeivel. A növekvő gázkibocsátás figyelembe vétele azután meghozta a mérési adatokkal egyező számítási eredményeket.

Első ízben sikerült így bizonyítani, hogy az ember ipari tevékenységével nemcsak a hőmérsékletet emeli, hanem a csapadék globális eloszlását is megváltoztatja - hangsúlyozták Zwiers és munkatársai. Az emberi befolyás hatására például jelentősen több eső esett az északi félteke középső szélességi fokai mentén. A déli félteke trópusi és szubtrópusi régióiban is jóvel több eső esik, mint a XX. század elején. Ezzel szemben az északi félteke megfelelő szélességi fokai mentén fokozódik a szárazság.

A közölt adatok szerint, a 40. és a 70. északi szélességi fok között 21 milliméterrel nőtt a csapadék a XX. században, így például Közép- és Észak-Európában. A déli félteke trópusi és szubtrópusi vidékein (a 0. és a 30. déli szélességi fok között) akár évi 82 milliméterrel is nőtt a lehullott csapadék mennyisége. Az északi félteke megfelelő szélességi fokai mentén - így Afrika északi részén - viszont 98 milliméterrel kevesebb csapadék hullott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés történt a Hungaroringen

15 ember került a budapesti Szent László kórházba. A kórház ügyeletes orvosa elmondta, hogy… Tovább olvasom