Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A csábítás megtagadása

Úgy gondolom, dr. Rédly Elemér atyának nincs szüksége fogadatlan prókátorra, mégis meg kell szólalnom a Kisalföld március 11-i számában megjelent olvasói levéllel kapcsolatban. Az, aki ezt a levelet írta, vagy sohasem tanult hittant és nem is templomba járó ember, vagy már elfeledte, talán soha meg sem értette, amit gyermekként tanítottak neki. Pedig csak fel kellett volna lapoznia Révai Nagy Lexikonát (ez nem is vallásos mű). Önmegtartóztatás: élvezetektől vagy egyebektől való tartózkodás, mely saját elhatározásunkból ered, mely saját akaratunk műve. Vagy el kellett volna olvasnia a Magyar katolikus lexikont. Önmegtagadás: küzdelem az érzékek rossz hajlandóságai, az érzéki vágy, a szenvedélyek ellen azért, hogy engedelmeskedjenek az akaratnak, az akarat pedig alávesse magát Istennek. Az Ószövetségben az önmegtagadás alapformája a böjt, a bűnbánat részeként. Az Újszövetségben alapszabály: aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegy e föl keresztjét. Részleteiben a test sanyargatása (Kol 3,5; Róm 8,13), kívánságai-

nak megtagadása (Gal 5,24), meghalni a világnak (Gal 5,24), a régi ember levetése (Kol 3,3), küzdelem a jóért (Róm 6,4). A belső önmegtagadás a fantáziára, az emlékezetre, továbbá az értelem és az akarat használatára vonatkozik, elsősorban sajátos erények gyakorlása által. (Ezek az erények a Szentlélek gyümölcsei [A Katolikus Egyház Katekizmusa, 1832], „az örök dicsőség első zsengéi: szeretet, öröm, békesség, türelem, béketűrés, jóság, kedvesség, szelídség, hűség, szerénység, önmegtartóztatás, tisztaság”.)

Az önmegtagadás tehát nem keresztény mivoltunk megtagadása, nem az élet legnagyobb hibája. Az önmegtagadás a bennünk tusakodó rossz, a bűnre csábítás megtagadása: az egyetlen Krisztus felé vivő út.
Tátrainé dr. Körmendy E. Katalin, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom