Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

A civil segítők nyáron sem pihennek

Győr-Moson-Sopron - Kevés azoknak a civil szervezeteknek és önkéntes segítőknek a száma, akik ingyen táboroztatnak rászoruló vagy hátrányos helyzetű gyermekeket. Szerencsére akadnak kivételek, s akik megtehetik, csatlakozhatnak egy-egy szervezet munkájához vagy – noha nincs különösebb divatja manapság – maguk is kivehetik a részüket az önkéntes munkából.

Írásunkat amolyan tippadásnak szánjuk: ezekben az esetekben ugyanis a segíteni akarás és a szeretet legegyszerűbb, ám legtisztább formájáról van szó. A Magyar Vöröskereszt városi és megyei szervezete évek óta megszervezi a szociálisan rászoruló gyerekek táborát. Idén a győrieket a győrújbaráti gyermektábor, a megyeieket Hegykő várja. Gráczol Hajnalka táborvezető elmondta: július végén ez utóbbi táborba 25 szociálisan rászoruló gyermeket várnak a területükön dolgozó védőnők s az önkéntesek javaslatára. A hegykői tábor rendkívül népszerű a lurkók körében és olcsóbb a balatoninál: kedvezményes strandbelépőt s egyéb kedvezményeket alkudtak ki, az iskola konyháján kedvezményesen ebédelnek. A pihenés minden költségét a Vöröskereszt állja.

A győri Segítőház Alapítvány tagjai – anyagi lehetőségeikhez mérten – évente szerveznek tábort a krízislakásban élő, illetve hátrányos helyzetű fiataloknak. Idén a város társadalmi szervezetek részére kiírt pályázatán nyert összeg jelent alapot egy bakonyi táborozás megszervezésére, Vinyén így tíz diák pihenhet. Győrújbarátra augusztus első hetében 16 gyereket várnak, a tábor költségeihez nagyban hozzájárult a Kiwanis Klubok Magyarországi Egyesülete. Ugyancsak a Kiwanisnak köszönhetően két győri diáklány utazott el a közelmúltban a Tarjáni Művészeti Táborba Salgótarjánba. Talán ismerősen csenghet a kiválasztottak, a győri Dencs Dia és kishúga, Szimonetta neve, akiket a nagymamájuk nevel. Dia egy nemzetközi rajzpályázat nyertese volt három éve. Portálunk is beszámolt a sikeréről, s arról is, hogy azóta rajztanár foglalkozik vele és már kiállításon is megcsillogtathatta tudását.

Aki közösség helyett ˝szólóban˝ vagy barátokkal szeret segíteni, megteheti. Ámon Andrásné 4 éve gondolt egy nagyot, s fia halálát követően a kőszegi S. O. S. Gyermekfalu nevelt gyermekeit látta néhány napra vendégül. A programot barátaival, segítőivel szervezte meg, s az asszony életében ez ma sincs másként: a minap a kónyi kézművestáborban értük utol, ahol üveg- és kavicsfestést, papírnyomatot és egyéb érdekes kézművestechnikákat tanított a gyerekeknek.A Kiwanis Klubok Egyesületének jóvoltából a győri Dencs testvérpárt tanítónőjük, Surányi Tiborné kísérte el a salgótarjáni művészeti táborba. A lányok nagymamája, Bogdán Eszter is örült a lehetőségnek, fotónk az indulás előtti pillanatokban a győri állomáson készült. Fotó: B. A.


Ötleteket várunk

Sokat beszélünk a válságról, ám jó lenne, ha ebből mind kevesebbet éreznének meg a gyerekek. Éppen ezért várunk minden építő jellegű, a kis- és nagyobb lurkók vakációjához hasznosítható ötletet és tippet, szóljon az vendégvárásról, cserevakációról, civil összefogásról, netán egy-egy család befogadó szeretetéről. Szívesen közreadnánk belőlük egy csokorra valót. (harcsas.judit@kisalfold.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a Duna Budapesten

Hétfő hajnali kettő óta, 716 centiméteren tetőzik a Duna Budapestnél. Jelenleg országszerte 797… Tovább olvasom