Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A Chicago nyerte a legtöbb Oscart

Los Angelesben a Chicago című film nyerte a legtöbb Oscart, megkapta a legjobb film díját is. A legjobb rendezőnek járó kitüntetést a Zongorista című filmjéért Roman Polanski nyerte el. A legjobb női főszereplő Nicole Kidman, a legjobb férfi főszereplő pedig Adrien Brody lett.
Nicole Kidman
A Chicago című film nyerte a legtöbb Oscart, és megkapta a legjobb film díját is Los Angelesben a hétfőn hajnalban megtartott díjkiosztón. A legjobb rendezőnek járó kitüntetést viszont a Zongorista című filmjéért Roman Polanski nyerte el. Polanskit egy sok évvel ezelőtt elkövetett, tisztázatlan bűncselekmény miatt nem engedik az Egyesült Államokba, így természetesen nem vehette át személyesen a díjat.

Az Amerikai Filmakadémia 75. jubileumi Oscar-díj átadási ünnepsége a háborúra való tekintettel a szokásoshoz képest rövidebb ideig tartott és kevésbé volt látványos, mint más években. Kis botrányt okozott, hogy a legjobb amerikai dokumentumfilm alkotója, a díjazottak rendelkezésére álló, alig egy percet arra használta föl, hogy vádbeszédet mondjon Bush elnök fölött. A közönség füttykoncertjéből arra lehetett következtetni, hogy a nézők és a művészek többsége ennyire egyértelmű politikát azért mégsem akar hallani egy Oscar-díj átadáson.

Adrien Brody
Végül is e tekintetben a középutat a legjobb férfiszínésznek járó Oscar-díjjal kitüntetett fiatal Adrian Brody találta meg - aki, miután sírva fakadt a meglepetéstől, hogy a Zongorista című film általa alakított főszerepét a zsűri jobbnak találta, mint például Jack Nicholsont a Schmidt vagy Michael Cain-t a Csendes amerikai című film főszerepében -, azt mondta, hogy a békénél nincs fontosabb, és hogy most már mindenki azt akarja, hogy mielőbb befejeződjék a háború.

Nem sokkal később színpadra lépett az Órák című filmben Virginia Woolf írónő megszemélyesítéséért, a legjobb színésznői díjban részesített Nicole Kidman, aki ugyancsak könnyekkel küszködve arról beszélt, hogy a világbéli zűrzavar és a háború dacára mégsem kell szégyenkezni amiatt, hogy megtartották ezt a rendezvényt, mert végül is a filmművészetnek joga van az ünnephez. A legtöbb kategóriában tehát a Chicago című film aratott. A huszas évek Chicago-jának korrupt világát feldolgozó zenés, táncos film Catherine Zeta-Jones-sal, René Zelweiger-rel és Richard Gere-rel a főszerepben elnyerte az idei legjobb film díját is.

Zentai Péter
(Krónika Hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kylie Minogue belezúgott Olivier Martinez-be

Az ausztrál popénekesnő, Kylie Minogue kijelentette: mindennél és mindekinél jobban imádja új… Tovább olvasom