Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A CBA bezárna vasárnap. Tízezrek kerülhetnek utcára?

A KDNP évek óta szeretné elérni, hogy az üzletek ne tartsanak nyitva vasárnap. A kérdés kapcsán érvek és ellenérvek csaptak össze az ATV „Civil a pályán" című műsorában.
Nem versenyelőnyt akarnak

Nem szerencsés, ha üzletmérethez kötjük, lesz-e bezárás, vagy sem, mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője arra utalva, hogy a sokan úgy értelmezték a legutóbbi törvényjavaslatot, hogy az a 280 négyzetméter alapterület feletti üzletekre, így elsősorban a plázákra, hipermarketekre vonatkozna. A helytelen értelmezésből pedig azt a következtetést vonták le, hogy a vasárnapi zárva tartás mellett érvelő, kisebb üzleteket tömörítő láncok, például a CBA, a Reál és a Coop azért bezárás pártiak, mert őket nem, míg multinacionális versenytársaikat érintené a szabály, minek következtében legalább heti egy napra versenyelőnybe kerülhetnének. „Nálunk 35 ezer munkavállaló dolgozik jelenleg, de akkor sem kellene senkit elbocsátanunk, ha vasárnap zárva tartanánk", mondta a CBA kommunikációs vezetője, és eloszlatva a fenti okfejtést kijelentette, a CBA természetesen bezárna vasárnapra, amennyiben megszületik az egységes szabályozás - írja az atv.hu.

„A fél ország dolgozik"
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy véli, nagyon fontos megkülönböztetni, hogy világnézeti, vagy szociális kérdésként, illetve versenyképességi kérdésként kezeljük a témát. „A parlamenti beadványban a szabad vallásgyakorlás joga szerepel indokként, ám közben az ország másik fele meg dolgozik vasárnap. Ezek szerint az ő egészségük és szabadidejük nem fontos?" Dávid úgy véli, szerencsésebb lenne, ha gazdasági oldaláról közelítenék meg a kérdést, egy dolgot azonban semmiképpen sem lehet: „rosszul megfogalmazott, végig nem gondolt törvényjavaslatot benyújtani".
8 óra munka

„Ezer előnnyel jár, ha a kereskedelem zárva tart: nem arról van szó, hogy szeretnénk 4-5 napot bezárni, hanem, hogy heti a 168 órából 24 órát ne kelljen dolgozni", mondta a műsorban Mátraházi István. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke szerint a mára kialakult szokásról az 1995 környékén Magyarországra települt bevásárlóközpontok tehetnek, melyek meghonosították a vasárnapi vásárlást. Mátraházi a vasárnapi zárva tartás miatt nem tart tömeges elbocsátásoktól: „A mi egzakt felmérésünk szerint a kereskedelem az elmúlt években 15-20 százalékkal a minimális létszám alatti munkaerőt foglalkoztat. Kit lehetne ebből elküldeni, ha egy nappal kevesebbet tartanak nyitva? Mi azért küzdünk, hogy a dolgozók 8 órát dolgozzanak, legyen két pihenőnapjuk, és megkapják a szabadságukat" - érvelt a zárva tartás mellett Mátraházi.

Az alelnök szerint tarthatatlan állapot, hogy a munkaügyi felügyelet 65 százalékban talál törvénysértést a kereskedelemben, és ennek 80 százaléka a munkaidővel függ össze. Szerinte, ha bevezetnék a vasárnapi zárva tartást, egyszerűbbé válna a munkaszervezés, és könnyebben tudná kiadni a dolgozóknak járó szabadságot.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. május 15. 14:14
  „A CBA magyar tulajdonú üzletlánc, nem multi:)))

  Ha be kell zárnia vasárnapra, akkor igen is pár embertől meg kell válnia. Ezt szeretnék a háttérben a kereskedelmi dolgozók, mert kis buták azt hiszik hogy akkor nem csak otthon lazítgathatnak vasárnap, de a fizetésaük is több lesz. Pedig nem..”
 • 1. kenyeres 2010. május 15. 13:05
  „ETO Stadionnál járt valaki a CBA-ba? Már most mondom, nem is érdemes! Büdös árú van, nincs forgalom, vevők üres kosárral mennek ki.....Kevés az, ha valaki valakije nyithatta meg a boltot, támogatással, az anyagias kondokodása mindent elmondt róla, főleg a nyitás napján, amit tett!

  Nagyon rosszul indították ezt a boltot, még porfelhőben állt az épület, a többi üzletek építése folyt, de az anyagias gondolkodás, kicsinyesség miatt mindent veszítettek, és már helyrehozhatatlan!

  Nyitás napján akkor, és ott sokan megfogadták, hogy elég volt, soha többet nem menek oda! Be is tartják, sőt.....HÍRE IS MEGY!
  TALÁN A FORGALOM JAVÍTÁSÁBAN HOZHAT VÁLTOZÁST AZ ÓCSKAPIAC, VASÁRNAPONKÉNT.....ÉS A WC HASZNÁLATNÁL!:))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kampányt indított a kardiológusok társasága

Újabb kampányt indított a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), ezúttal a szívelégtelenség… Tovább olvasom