Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A calici elérte Ásványrárót

A Kisalföld információi szerint folyamatosan javul a helyzet Nyúlon, egyre több gyógyult kisgyermek tér vissza az óvodai csoportokba. Ásványrárón viszont tombol a vírus, tegnap estig 41-en betegedtek meg, köztük 22 óvodás és a kicsik családtagjai: testvérek és szülők.
Mint azzal korábban lapunk részletesen is foglalkozott, járványos mérteket öltött a hányásos-hasmenéses tüneteket, gyengeséget produkáló calicivírus, amely miatt vesztegzár alá került az országban több kórház, a nyúli óvodásoknak pedig több mint fele kényszerpihenőre szorult. Tegnap délutánig sokan megfordultak nyúli háziorvosuknál, a negatív leletek szerencsére azt bizonyítják: itt lecsengőben van a járvány. Legalábbis erre engednek következtetni a laboreredmények. Ásványráróról azonban aggasztó hírek érkeztek, szinte óráról órára nő a betegek száma.

Húsz óvodás, felnőttek

– Egyre több megbetegedést jelentettek munkatársaim Ásványráróról – sorolta dr. Kiss Imre megyei tisztifőorvos-helyettes –, itt pénteken délutánig 20 óvodásról, egy óvónőről, 6 felnőttről és egy kétéves kisgyermekről kaptunk hírt, ők nagy valószínűséggel mind calicivírussal fertőződtek. Kollégáimmal együtt tegnap felmértük a helyzetet, megnéztük, kik azok, akik járványügyi érdekből kiemelt munkakörben: vendéglátósként, eladóként, egészség-

ügyisként dolgoznak, mert jobb, ha a járvány lecsengéséig néhány napig otthon maradnak. Ezt egyébként egy 1998-ban alkotott rendelet szabályozza.
– Az ásványrárói óvodából összesen 24 kisgyermek hiányzik, hétfőn csak egy jelzést kaptunk újabb hiányzásról – tájékoztatott Kovacsicsné Lakatos Krisztina vezető. – Pénteken a lehető legrövidebb időn belül tájékoztattuk a helyzetről a háziorvosunkat és az ÁNTSZ-t is. Reményeink szerint a calici mielőbb lecseng, a kicsik pedig egészségesen térnek vissza hozzánk.

Sopron: nincs újabb

megbetegedés


Sopronban a calicivírus nem lépte át a Ferenczy János utcai középiskolai kollégium kapuját – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Amberger Erzsébet tiszti főorvos. – Az elmúlt hét végéig összesen 46-an betegedtek meg a 250 diák közül, de tegnap már nem diagnosztizáltak újabb fertőzést. Máshonnan nem jeleztek megbetegedést. Ha ma sem lesz újabb eset, akkor lefutottnak tekinthetjük a járványt. A múlt heti minták labordiagnosztikai vizsgálata bakterioló-

giai szempontból negatív volt, az újabb vizsgálatok hivatottak kideríteni, hogy a megbetegedéseket valóban calicivírus okozta-e.

Fontos a gyakori kézmosás

és a fertőtlenítés


Az esti órákra 13 új megbetegedésről kaptunk hírt, köztük 2 óvodásról és 4 iskoláskorú gyermek fertőzéses megbetegedéséről. Dr. Kiss Imre főorvos újólag a higiénés szabályok: a gyakori kézmosás és a fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a nagyobb méretű járványt csak így lehet némiképp megfékezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom