Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A börzén beköszönthet a szerencse

Bár az állásbörzéket eltérő kereslet és kínálat jellemzi, sokakat juttatnak akár azonnal elkezdhető munkához.

Bár a vidéki állásbörzék többségét az eltérő kereslet és kínálat jellemzi, a lehetőség sokakat juttat akár azonnal elkezdhető munkához. A fővárosban kedvezőbb a helyzet - egy alkalommal akár több százan is állást találnak.

Az állásbörzék hasznát Balázs Gábor, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ koordinációs osztályvezetője nem utolsósorban abban látja, hogy azok is odamennek, akik a tartós állástalanság miatt már belefáradtak a munkakeresésbe. Nem csak erre a térségre jellemző az összefüggés a munkanélküliség mértéke és az állásbörzék iránti érdeklődés között. Zala megyében az idén különösen sokan voltak a börzéken, s ebben szerepe van annak, hogy - mint Baloghné Borsos Anikótól, a megyei munkaügyi központ szóvivőjétől megtudtuk - a megyében egy év alatt 9736-ról 12 783-re nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. Vas megyében, ahol jelenleg 8100 munkanélkülit regisztrálnak, kétezren vettek részt az állásbörzén, ahol 46 munkáltató 821 álláshelyet kínált. Itt azonban az is világosan kirajzolódott, hogy az állásbörzék nem feltétlenül jelentenek átfogó megoldást, mivel a kereslet és kínálat lényegesen eltér egymástól. A Vas megyei munkáltatók például gépész- és villamosmérnököket, villamos technikusokat, logisztikához értőket, minősített hegesztőket, lakatosokat, esztergályosokat kerestek, az érdeklődők zöme viszont inkább betanított vagy segédmunkás állást remélt. A középkorú nők jelentős része hagyományos adminisztratív állást vállalna - ám ezekből sincs nagy kínálat, közölte Komondiné Dominek Judit, a megyei munkaerő-piaci szervezet sajtóreferense.

Hasonló képet mutattak a Csongrád megyei állásbörzék is. Az egyik legnagyobb gondot ott is az okozza, hogy a munkahelyeket a cégek gyakorta nem tudják megfelelő végzettségű helyi szakemberekkel feltölteni, a munkavállalók pedig még tartós munkanélküliség esetén sem szívesen helyezkednek el más városban, nem vállalják az azzal járó napi ingázást.

Békéscsabán, ahol a múlt héten rendeztek pályaválasztási vásárt, az ezt megelőző, tavaszi börzén sajátos módszert választottak: kifejezetten az 50 éven felüli munkanélkülieket célozták meg a rendezvénnyel, amelyen több mint kétszáz munkaadó és több mint ezer regisztrált munkanélküli vett részt. Figyelmet érdemlő eredmény, hogy akkor a bejelentett nyolcszázötven állás több mint felére sikerült az ötven év feletti állástalanok köréből munkavállalókat kiközvetíteni.

Busch Irén, a Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese ugyanakkor arra is utalt, hogy a börzéken a szakképzetlenek mellett egyre több diplomás és pályakezdő fiatal jelenik meg. Érdekes az a Vas megyében észlelt jelenség, hogy amíg a középkorúak közül sokan tanácstalanul bolyongtak a standok között, a fiatalok határozottan és módszeresen keresték fel a börzén megjelent munkáltatókat.

A múlt heti salgótarjáni állásbörze olyan sok érdeklődőt vonzott a sportcsarnokba, hogy alig lehetett bejutni az épületbe. Ennek egyszerű a magyarázata: Nógrád megyében a regisztrált állástalanok harmada már legalább hat hónapja keres munkát. De a nógrádi állásbörzékre nemcsak az álláskeresőket, hanem a munkahelyváltást tervezőket is várják. Lehetőséget nyújtanak a képességfelmérésre és tréningekre, tájékoztatást adnak a képzések feltételeiről. Újdonság, hogy az állásbörzéken immár interneten is kereshetők állások.

A munkaerő-kereslet régiónkénti különbözőségét jelzi, hogy a szeptemberben megtartott zalaegerszegi és nagykanizsai börzéken a háromezer érdeklődőnek kínált 760 álláshely jelentős részére betanított vagy szakmunkást kerestek, kilencven embernek pedig üzletkötői munkát ajánlottak. A diplomások szinte kizárólag adminisztratív feladatokkal járó munkáért versenghettek. Ehhez azonban hozzá kell tenni azt a sok térségre jellemző tényt, hogy az állásbörzék kínálata nem tükrözi torzításmentesen a valódi munkaerő-piaci helyzetet, mivel az ilyen rendezvényeken csak a cégek egy része vesz részt, mások inkább hirdetnek, ismerősökön vagy munkaerő-közvetítőkön keresztül keresnek dolgozókat.

Bács-Kiskunban, ahol a munkaügyi központ már nyolc állásbörzét tartott a megye különböző városaiban, a multinacionális cégek nagy része a meghívás ellenére nem jelenik meg, mert rendszerint saját maguk szervezik és keresik a munkavállalóikat. A cégek közül jellemzően azok vesznek részt az állásbörzéken, amelyek egyébként is bejelentik igényeiket a munkaügyi központnak. Csongrádban például rendszeres résztvevői ezeknek az alkalmaknak a hipermarketek, takarítócégek, textilipari vállalkozások vagy a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő, szakdolgozókat toborzó egészségügyi intézmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályozná az unió a fogyasztói tájékoztatást

Nem tudjuk, hogy mit eszünk, mit iszunk. Pontosabban fogalmazva, nem mindig tudjuk, hogy milyen… Tovább olvasom