Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A bolíviai elnök fellép az USA beavatkozási kísérlete ellen

A vasárnapi bolíviai elnökválasztás győztese megígérte, hogy fellép az Egyesült Államok beavatkozási kísérlete ellen, amelyet Washington szerinte a kábítószer-csempészet felszámolására indított harc ürügyén hajt végre Bolíviában.
Morales a voksolás után megtartott első sajtóértekezletén úgy vélte: az Egyesült Államoknak az illegális bolíviai kokacserje-termesztők elleni küzdelme csak álcázása annak, hogy Washington ki akarja építeni katonai jelenlétét a térségben. Morales hangsúlyozta: ő maga is ellenzi a drogok illegális forgalmazását, de ugyanúgy az amerikai módszereket is.

Felajánlotta viszont Washingtonnak, hogy lépjenek egyezményre a kábítószer elleni küzdelemben. Mint mondta, nem áll szándékában a kokatermesztést illető jelenlegi korlátozó kormányzati politika helyett a korlátlan engedélyezést bevezetni, de népszavazásra akarja bocsátani, hogy milyen feltételek mellett lehessen folytatni ezt a tevékenységet.

Evo Morales győzelmét hivatalosan még nem hirdették ki, de a rendelkezésre álló adatok alapján a kormány elismerte őt megválasztott elnöknek. A szavazatok felének feldolgozottságán alapuló adatok Morales 50,1 százalékos támogatottságát mutatták. Fő ellenfele, a konzervatív Jorge Quiroga közvetve elismerte választási vereségét.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője útján gratulált Moralesnek választási eredményéhez. Javier Solana, az Európai Unió (EU) biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: "Új korszak kezdődik Bolívia számára, amelyben számíthat az EU hagyományos támogatására és határozott segítségére".

Amennyiben győzelmét a január közepéig várható hivatalos végeredmény is megerősíti, Morales lehet Bolívia és egész Dél-Amerikai első indián származású államfője. Az ajmara indián Morales, a Mozgalom a Szocializmusért Párt feje a trópusi Chapare régió kokacserje-termesztő indián parasztjainak vezetőjeként tűnt fel a 90-es években a bolíviai belpolitika horizontján, és a cocaleros (kokacserje-termesztők) gyakran erőszakos akcióinak szervezésével hívta fel magára a figyelmet a határokon túl is.

A választási kampányában a földgáz- és kőolaj-készletek feletti nagyobb állami ellenőrzést ígérő Morales keddi nyilatkozataiban igyekezett megnyugtatni a szektor többségét kézben tartó külföldi vállalatokat, hogy nem áll szándékában e vállalatok javainak államosítása. Kilátásba helyezte viszont, hogy intézkedéseket tesz a természeti kincseket rejtő földterület állami kézbe vételére.

Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke kedden felajánlotta a nemzetközi intézmény segítségét Bolíviának a természeti erőforrások hasznosításában. A Világbank szívesen szolgálna tanácsadással az átláthatóságot és elszámoltathatóságot biztosító eljárások kiépítése és a bevételek kezelése terén - mondta a Brazíliában tartózkodó Wolfowitz.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi fesztivál

Győrött december 27-én a Magvassy Mihály Sportcsarnokban rendezik meg a streetball- fesztivált,… Tovább olvasom