Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A boksz nem kislányoknak való

Gyerekkorában Lindát utánozta, később kick-boxozni vagy karatézni akart, mégis ökölvívó lett belőle. A kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok Kovács Máriát (képünkön) puhány férfiakról és arról is kérdeztük, kire gondol zsákpüfölés közben. Ezüstérmét a közelmúltban Újdelhiben szerezte.
– Testvéreimmel Lindát néztük a tévében, és gyakoroltuk a rúgásokat. Ő és Jackie Chan volt a meghatározó – eleveníti fel Kovács Mária kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok ökölvívó a kezdeti motivációt. Arra a felvetésre, hogy Linda nem is bokszolt, Mária közli, ő sem azt akart. Eleinte a karate vagy a kick-box vonzotta. Annyit „nyűglődött" ismerősöknek, barátoknak, hogy azok végül megunták, és elküldték egy edzésre Szigetszentmiklóson – mivel akkor még ott élt.

– A helyszínen derült ki, hogy nem kick-box, hanem ökölvívóedzést tartanak. Nem akartam szégyenkezve a sarokban ülni, ezért beszálltam én is.

A találkozás sorsszerűnek bizonyult, a most 25 éves lány azóta, vagyis 2000 óta bokszol. Szigetszentmiklósról edzőváltás miatt költözött három éve Szegedre. Olyan mestert akart, akinél tovább fejlődhet. Azt mondja, a sport nagyobb respektje miatt szívesen élne például Amerikában, de szegedi trénerét, Gál Lászlót sajnálná itt hagyni. Egy kicsit azért a várost is. – Jó a légkör, szimpatikusak, barátságosak az emberek. Szeretek itt lenni – vallja.

Arra a kérdésre, hogy a női bokszoló fehér holló-e, Mária elmondja, csak itthon számít különlegesnek. Olaszországban egy hozzá hasonló eredményekkel büszkélkedő ökölvívónő például nemzeti hős.

Magyarországon azonban a sport kevésbé divat, mi szívesebben töltjük a televízió vagy a számítógép előtt a napot. A sörhasat eresztő puhány férfiakról is faggatnánk, de nevetve megjegyzi: nem mozog puhány férfiak körében, nem is nagyon ismer ilyeneket. Barátai többnyire sporttársai közül kerülnek ki. Ők legalább nem néznek furcsán rá azért, mert kemény sportot űz. A „civil" ismerősöknek pedig időt hagy, nem rohanja le őket a ténnyel: bokszoló.
– Nem szoktam rögtön elmondani, nem szeretek kérkedni vele. Ha később mégis kiderül, általában csak azt mondják: „hűűű".

Érmek, vágyak

Kovács Mária 2002-ben és 2005-ben nyert világbajnokságot, 2003-ban, 2004- ben és 2006-ban pedig Európa-bajnokságot. Vágya az olimpia, de szeretné, ha a női ökölvívás olimpiai szám lenne, erre a következő ötkarikás játékokon nem, de talán 2012-ben sor kerül.

Nemcsak hogy nem kérkedik vele, a fiatal lány az utcán nem is használná tudását. Azt mondja, kerüli a veszélyes helyzeteket, ha pedig belekötnek, inkább odébbáll. Eloszlatja azt az elképzelést is, hogy edzés közben az ökölvívók megszemélyesítik a zsákot.

– Nem szabad ilyesmire gondolni, mert eltereli a figyelmet, és rosszul rögzülhet egy mozdulat. Inkább olyasmire figyelek, hogy mennyire nyújtsam ki a kezem. Kalandozni futás közben szoktam, elképzelem, milyen lesz a verseny, mit szeretnék elérni.

– Nem kell semmivel kompenzálnom, a családom büszke rá, hogy bokszolok – válaszolja a női lélek-kemény sport ellentétét firtató kérdésünkre, majd megelégeli a témát, és kijelenti: van, aki szerint a kézilabda sem való a nőknek. „Akkor mi való? A fakanál? Ez már ötven éve meghaladott nézet." Azt azért elárulja, a női ökölvívók egymás közt nem kötésmintákról vagy receptekről beszélgetnek. A téma természetesen az edzés és a boksz.

Kovács Mária szerint az ökölvívás nem kislányoknak való. Mivel többnyire fiúkkal edz, ez minden bizonnyal így is van. Nem kell azonban bátor oroszlánnak lennie annak, aki bokszolni kezd. Mária például kifejezetten visszahúzódó volt, de számára a sport a sikereken túl önbizalmat is adott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint sport

Nehéz lenne egyetlen jelzővel illetni mindazt, amit a taoista tai csi jelent. Több mint sport és nem… Tovább olvasom