Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A bőgővel megfér az ecset

Brazíliába kerül Járóka János győri festő egyik műve. A világ legnagyobb naiv festményeinek otthont adó válogatást így a győri művész munkája is gazdagítja, aki szerint bőgő és ecset jól megférnek egymással.
Jároka János
A Győri Filharmonikus Zenekar nagybőgőse szabadidejében rajzol, fest és újabban fafaragással is foglalkozik. Harmadik önálló kiállítása október közepéig látható a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatóközpontjának Liszt Ferenc úti bemutatótermében.

– Három évtizede festek – mondta el magáról Járóka János.
– Egy önarcképemet elvit tem egy országos amatőr kiállításra, amit első díjjal jutalmaztak.
Kedvet, ihletet kaptam a további munkához, bár tudtam, hogy a folytatáshoz tanulnom kell. Barabás Lászlót segített ebben, többen mégis azt mondták, maradjak meg a naiv művészetnél. Egy ideje a roma kisebbségi önkormányzat és a város is rendszeresen támogat, ami szintén nagy segítség. Járóka János első képein a családi örömöket, bánatot örökítette meg, de sokszor a pillanat is megihlette. Így született a Koldus, az Argentin tangó, a Gyászolók.

Emellett fontosnak tartja a roma hagyományok, ősi foglalkozások megörökítését is.
– A festészetben is éppolyan akkordok vannak, mint a zenében – folytatta. – A színek jelentése, összhatása is fontos. Szívesen használom a kontúrokat: az erőt sugárzó vörös színt, a fehéret, a feketét. Szeretném a roma hagyományokat másoknak is bemutatni, hiszen ez az egyetemes európai kultúra része. Legutóbb a világ legnagyobb naiv múzeumának írtam. A vezető válaszolt is azzal, hogy egy képet várnak tőlem Rio de Janeiróba. Boldogan felajánlok egyet, hiszen ezzel is a város és a roma művészet hírét öregbítem. Ha én nem is jutok el Brazíliába, bizonyosan akad olyan látogató, aki örömmel fedezi fel a katalógusban a győri szignót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Microsoft újra a vállalat-ranglista élén

A Microsoft újra a csúcson van, legalábbis ami a vállalat piaci értékét illeti.… Tovább olvasom