Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A BKV akarata ellenére vesz új trolikat

Sem a fővárosnál, sem a BKV-nál nem rejtik véka alá, hogy a városháza ösztökélésére vásárolnak új trolikat. A milliárdos beszerzés a hazai troligyártás újjászületését is jelenti.

Ugyan Európában egyre kevesebb helyen üzemelnek trolik, a BKV mégis felújítja felsővezetékes járműparkját. A korábban már elkészült hat kocsi után újabb tizet állítanak a nyáron forgalomba, melyek a 70-es, 76-os és 78-as vonalakon járnak majd.

A közlekedési társaság nem tervezte újabb trolik beszerzését, de a fővárosi önkormányzat úgy tűnik, elkötelezett a trolik mellett. Hagyó Miklós, a főpolgármester infrastruktúráért felelős helyettese szerint a városi közlekedés kulcsa az energiahatékony, környezetbarát rendszerek – így a trolik – üzemeltetése, Hagyó ezt közleményében külön hangsúlyozta.

Az alacsonypadlós kocsik újdonsága, hogy felsővezeték nélkül is meg tudnak tenni 1-2 kilométert, így nem kell pótlóbuszokkal helyettesíteni őket egy baleset, vagy egy szabálytalanul parkoló autó miatt. Az akkumulátort a fékezéskor termelődő energiából tölti fel a kocsi, mely tökéletesen helyettesíti az áramszedőt – tudósítónk szerint menetteljesítménye így is jobb, mint a régi, szovjet gyártmányú ZIU típusé.

A BKV nem lát benne jövőt

A Trollinók 88 utast tudnak szállítani, és megálláskor „letérdelnek" az utasokért, vagyis az alacsonypadlós kocsiszekrényt lejjebb ereszti a futómű, így még könnyebb a beszállás. Légkondicionáló nincs a trolin (csak a vezetőfülkében), de Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója szerint a színezett üveg kívül tartja majd a hőséget. A BKV-nál mindezek ellenére nem különösebben lelkesek az új kocsikért, a társaságnál nem látnak benne ugyanis jövőt. Így, kis darabszámban pedig még beszerzésük is drága.

A trolik darabja 78 millió forintba kerül, a közlekedési társaság a HVB-től lízingeli őket. Donáth Zoltán, a BKV beruházási igazgatója szerint igen előnyös, BUBOR+0,45 százalékos kamatra, 10 éves futamidőre. A lízingszerződést a Volvo autóbuszok beszerzésével együtt kötötték, és Donáth szerint a bankok nagyon komolyan versengetek az üzletért.

Forrás: www.fn.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetés élethosszig – akár húsz évig

A Btk. tervezett módosításában már nem szerepel a legsúlyosabb bűncselekmények, a szinte kivétel… Tovább olvasom