Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A biztonságos élelmiszerekért

Magyarországon az élelmiszerelőállítási költségek 6 – 7 százalékát teszik ki az élelmiszer-biztonsági ráfordítások. Ezt az összeget mindenképpen növelni kell.
Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) főtitkára nemrégiben kifejtette: a magyar élelmiszer-biztonság általános állapota jó, amit az is jelez, hogy sikerült Magyarországot a nagy nemzetközi élelmiszer-biztonsági botrányoktól távol tartani. Emellett a magyar élelmiszerek minden tekintetben megfelelnek az Európai Unió élelmiszer-biztonsági előírásainak.
Ugyanakkor Piros László szerint az élelmiszer-biztonságra fordított pénzösszegeket növelni kell, mivel folyamatosan emelkednek a költségek. A szakember szerint várhatóan rövid időn belül elérik majd az előállítási költségek 10 százalékát, ami hasonló mértékű lesz, mint a munkabérköltségek.
Egy felmérésben e vállalkozások zöme, mintegy 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem ismerik az Európai Unió élelmiszeriparra vonatkozó joganyagát. Piros László szerint ezen a tájékozatlanságon segíteni kell.
A magyar szakértők az ÉFOSZ, továbbá az Európai Unió Phare-programja és az Európai Élelmiszer- és Italgyártók Szövetségének támogatásával elkészítették azt a kiadványsorozatot, amely az úgynevezett jó higiéniai gyakorlathoz (GHP) ad útmutatót. A kétéves program keretében kidolgozták a malomiparra, a száraztésztagyártásra, a gyümölcslé-előállításra, az édesiparra, a savanyúságok készítésére, továbbá a hűtött, az előfeldolgozott zöldség-gyümölcs készítésre, valamint a gyorsfagyasztott élelmiszerekre vonatkozó előírásokat.
„ A magyar élelmiszeripar forgalma mintegy 2300 milliárd forintot tett ki, ami mintegy 300 millió forinttal volt több az előző évinél folyó áron. "
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sean Penn ismét a vásznon

Sean Penn híres arról, hogy milyen különleges gonddal készül szerepeire; legújabb, Nevem Sam (I am… Tovább olvasom