Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A bíróságok ősszel folytatják

Hétfőtől ítélkezési szünet lesz az ország összes bíróságán, de a beadványokat, a panaszokat folyamatosan fogadják, s a cégbíróság működése sem áll le. Számos büntetőeljárás így csak augusztus 20-a után folytatódik, néhány nagyobb horderejű ügyet kiemelnénk ezek közül.
A Győri Ítélőtáblán 62 büntetőügyet folytatnak az ítélkezési szünet után, amelyet egyébként a törvény azért ír elő, hogy az eljárásban részt vevők azonos időintervallumban töltsék el szabadságukat. A 62 ügyből csak 4 olyan akad, amely még tavaly érkezett a táblára. Ilyen a Kisbér jelenlegi polgármestere és jegyzője ellen indított eljárás.
Egy vállalkozó tízlakásos sorházat kívánt Kisbéren építeni és az építési előadó szóbeli beleegyezésére belefogott a munkába. Engedélye viszont még nem volt, s a jegyző az előadón keresztül arra utasította őt, hogy hagyja abba az építkezést és kérjen fennmaradási engedélyt az ingatlanra. A vállalkozó ezt megtette, majd tárgyalni kezdett a hivatallal. A megbeszélésen a polgármester és a jegyző a sértettet jóindulatáról biztosította, s jelezte, hogy a bírságtól is eltekint, ha a vállalkozó megvásárol egy Kossuth utcai önkormányzati házat, illetve egymillió forinttal támogatja a Kisbéri Napok című rendezvényt. A sértett ebbe nem egyezett bele, végül ötszázezer forintig mentek le a vádlottak, s így a sértett ennek fejében megkapta az építési engedélyt. A jegyzőt két év felfüggesztett szabadságvesztésre, a polgármestert és a képviselőt pénzbüntetésre ítélték Komárom-Esztergom megyében. Az ügyet ősszel folytatják Győr ött.
Ugyancsak őszre marad számos döntés a megyei bíróságon. Ilyen a régi gyilkossági ügy, az örömlány, Henrietta megölésének borzalmas históriája. A ’99-ben történt bűncselekmény vádlottjait bizonyíték hiányában 2002-ben felmentette a megyei bíróság, de a Legfelsőbb Bíróság újabb eljárást rendelt el. Jelenleg szakértőket hallgatnak meg és vélhetően októberben folytatják – talán le is zárják – a rekordhosszúságú eljárást, legalábbis első fokon.
És végül egy emberölési kísérlet: a püski férfi esete, akit kis híján agyonvertek tavaly. Az illető élettársa gyakran viselt magán verésnyomot a vádlott, vagyis a munkáltatója szerint. A kocsma üzemeltetője tudni vélte, hogy az ütések az élettárstól származnak és egy átitalozott délelőtt után elindult megkeresni a férfi házát. Hárman ültek az autójában, az ital miatt a kocsit más vezette.
A vád szerint a dühödt kocsmáros a helyszínen kirángatta a sértettet a házából és betuszkolta a csomagtartóba. Másfél kilométerrel arrébb tette ki az autóból, majd öklével, lábával és egy lapáttal esett neki a férfinak.
Ezután belökte a Mosoni-Dunába, ahol a megtámadott arccal lefelé, mozdulatlanul fuldoklott, s a másik két jelenlévő rángatta ki végül a vízből. A következő tárgyalás időpontját az ítélkezési szünet után tűzik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom