Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

A bioterméket vásárlóknak az egészség minden pénzt megér

Egyre növekszik a biotermékek iránti kereslet, és a kínálatra sem lehet panaszunk. Bár az élelmiszerekért a bioboltban többet kell fizetni, mint máshol a hagyományos termékekért, a szakember és a vásárló úgy gondolja, a „befektetés" nemcsak egészségügyileg, hanem anyagilag is hamar megtérül.
Biotermékek egy szegedi boltban. Egyre többen veszik. Fotó: Schmidt Andrea
Egyre növekszik a biotermékek iránti kereslet, és a kínálatra sem lehet panaszunk. Bár az élelmiszerekért a bioboltban többet kell fizetni, mint máshol a hagyományos termékekért, a szakember és a vásárló úgy gondolja, a „befektetés" nemcsak egészségügyileg, hanem anyagilag is hamar megtérül. Például biokenyérből már két szelet is laktató. De nem csak az lehet bio, amit megeszünk: már kaphatók vegyszermentes fogkrémek és pelenkák is.

Még néhány évvel ezelőtt is a legtöbb ember, ha meghallotta a bio szót, különböző magvak, szűkös választék és magas ár jutott róla eszébe. – Ez megváltozott az évek során, főleg miután EU-tagország lettünk. Minden alapélelmiszer biováltozata hozzáférhető Magyarországon – mondja Piros Magdolna, az egyik szegedi biobolt vezetője. S valóban a biokenyéren és tejtermékeken át a gyümölcsökön és tésztákon keresztül egészen a fogkrémekig és ökopelenkákig minden megtalálható a boltban.

Kenyér helyett búzapalacsinta

De mi is az a bio? Olyan termék, amely vegyszermentesen megtermelt alapanyagból készült, és előállítása során mesterséges anyagot nem adtak hozzá. Ami még elmondható róla: a biotermékek 50-60 százalékkal drágábbak a hagyományosaknál. Fél kiló biorozskenyérhez például 149 és 269 forint között juthatunk hozzá a 99 forintos hagyományossal szemben, de az árkülönbség hosszabb távon „megtérül".

– A biokenyérből, hogy jól lakjunk belőle, elég két szelet is. Ez azért van így, mert olyan lisztből készítik, amelybe a gabonaszem egészét beledarálják. Ezzel szemben a hagyományos fehérlisztbe a gabonának csak a belső, legértéktelenebb része kerül – magyarázza Piros Magdolna.
Sokan azonban nem kenyeret, hanem a hozzávalókat veszik meg, s maguk készítik el azt. Schmidt Anna tönkölybúzalisztet, búzamagot, barnacukrot, tengeri sót és bio almás süteményt vásárolt összesen 4500 forintért.

– Hiába gondolják az emberek, hogy drágább a bio, ha valaki ezt eszi, a szervezete átáll, és sokkal kevesebből jóllakik. A búzát otthon darálom, amiből palacsintaszerű tésztát készítek. Ezt kenyér helyett szoktuk fogyasztani – mondja. Hogy miért vásárol bioterméket a hagyományossal szemben? A hölgy nem bízik a sok vegyszerrel „telepumpált" termékekben, a bio embléma pedig garanciát jelent neki arra, hogy az értékes alapanyagokat nem spórolták ki belőle. Egyedül biohústermékhez lehet nehezebben hozzájutni. Schmidt Anna ezt nem is boltokból, hanem egy kipróbált háztáji tenyésztőtől vásárolja, aki biotermékkel eteti csirkéit.

Édesszájú vásárlók

A boltban húshoz nem is lehet hozzájutni. Ha valakiben mégis csillapíthatatlan vágy éledne fel iránta, a gabonából készült fasírtgolyó és kolbász jelenthet megoldást 130 forintos egységáron. Szomját biotejjel és -gyümölcslével olthatja: előbbi literje, zsírtartalomtól függően 299 és 389 forint, utóbbi átlagosan 400 forintért kapható palackonként. Üdítőkből hatalmas a kínálat: a jól ismert ízek mellett akár zölddiólevet is vásárolhatunk. Biozöldség és -gyümölcs beszerzése szintén nem jelenthet gondot. Az alma 350 forintba, a banán és a narancs 750-be kerül kilónként.

A növényi csírák a bioboltok legsajátosabb termékei: a sütőtöktől a kaliforniai paprikacsíráig bármit választhatunk. Az árskála széles: kilónként 250-től 2000 forintig terjed. Desszertként biogyümölcsjoghurtot vagy túros sütit fogyaszthatunk. Előbbi dobozonként 200 forint felett, a süti szeletenként 150 forintos vásárlóbarát áron kapható. Utóbbi extracukorral dúsított változatát cukrászdákban is fel lehet fedezni, 250 forintért. A tapasztalatok azt mutatják, a bioétrend szerint táplálkozó ember is szereti a nyalánkságot. Ha ez nem így lenne, a cégek nem gyártanának több mint tízfajta biocsokit, csokikrémet, számtalan fajta lekvárt és befőttet. A csokoládé táblája 5-600, egy üveg csokikrém 1200, a lekvár, kiszereléstől függően 480-530 forintba kerül.

Tisztítószer kókuszolajból

A „bioforradalmat" mégsem az ételek, hanem az egyéb kiegészítők jelentik. Fogkrémből, tisztítószerből szintén létezik vegyszermentes, az ökointimbetétről és -pelenkáról nem is beszélve. Szintetikus anyagot ezek sem tartalmaznak: tartósítószert, mesterséges szín- és illatanyagot hiába is keresnénk bennük. Tizenöt fajta fogkrém közül választhatunk 400 és 1000 forint közötti áron, hozzá bioszájvizet ajánlanak. A mosogatószer – amelynek flakonja 990 forint – kókuszolajból, alkoholszulfátból és keményítőből készül. Az intimbetétekből és pelenkákból pedig a jól megszokott klór „hiányzik" – a termék 95 százaléka teljesen lebomlik. Előbbi doboza 7-800 forint, utóbbi csomagja átlagosan 4500 forintba kerül.

Piros Magdolna elmondta: az utóbbi években megsokszorozódott vásárlóik száma. A vevők fele azonban kényszervásárló, azaz beteg, valamire érzékeny vagy allergiás. A biotermékek vásárlása és fogyasztása után legtöbbjük meggyógyul, és nem tér vissza a hagyományos étrendhez. Nekik az egészség minden pénzt megér.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Skóciában lelőtt vadkacsa tesztje is pozitív

A brit kormányzat vizsgálatot kezdeményez, hogy Angliát is elérte-e a madárinfluenza, azután hogy… Tovább olvasom