Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A betegszállító szervezetek egymilliárd forint pluszt szeretnének

Az idei évre egymilliárd forint többletforrást szeretnének kapni a betegszállítással foglalkozó cégek ahhoz, hogy működésük fenntartható legyen.
Már többször jelezték a szaktárcának, hogy a betegszállításra szánt finanszírozás messze nem fedezi a tényleges költségeket - közölte a szervezet vezetője. Hozzátette: úgy vélik, hogy a betegszállítási feladatot - mivel az esetszámok nem a szolgáltatótól függnek - nem szabadna úgynevezett zárt kasszából finanszírozni.

Közlése szerint a jelenlegi finanszírozás a betegkíséreti díjjal együtt 100 forint kilométerenként, s ez nem fedezi a költségeket. A korábbi jogszabályváltozásokkal együtt járó pluszfeladatokra sem kaptak finanszírozást.

Ezek közé tartozott az ügyeleti rendszer, a 24 órás irányító rendszer működtetése, a távolsági szállítások koordinációja, de elmaradt a kompenzálás az üzemanyagár-növekedésre és a munkatársak képzésére is. Bíró Ferenc úgy fogalmazott: a betegszállítóknak azonnali segítség kell, mert e nélkül veszélybe kerülhet a betegszállítás.

A veszteséges működés következményeként a Magyarországon működő 95 betegszállító cég közül sok pénzügyi gondokkal küszködik. Ennek nyomatékosítására pénteken autós demonstrációt tartanak az Egészségügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal épülete körül, amelynek keretében petíciót szeretnének átadni az egészségügyi miniszternek és a miniszterelnöknek.

2007 augusztusában döntött úgy a kormány, hogy kettéválasztja a mentést és a betegszállítást. 2008 januárjától a feladat finanszírozása is szétvált az Egészségbiztosítási Alapon belül, a betegszállításért ugyanakkor most sem kell fizetniük az állampolgároknak, hiszen az megmarad a társadalombiztosítási finanszírozásban.

Betegszállításra az idén 5 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 195 milliárddal tartoznak az APEH-nak

Az adóhatóságnak 2009 végén 1.655 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal,… Tovább olvasom