Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A betegektől lesznek betegek

Megdöbbentő adat Angliából: a legtöbb időt a betegeket ápoló nővérek töltik betegállományban.

Megdöbbentő adat Angliából: a legtöbb időt azok töltik betegállományban, akik hivatásszerűen  ápolják beteg embertársaikat. Vagyis a kórházi nővérek, akiknek  túlterheltségén legföljebb a családi ápolás további kiterjedése  segíthet. 

A növekvő létszámú és mind hosszabb ideig élő lakosság, a gazdasági hátteret megtermelő aktív dolgozók számának csökkenése, a mind drágább korszerű gyógyító eszközök még a gazdag országokban is  szinte megoldhatatlan problémákkal terhelik az egészségügyet. Ezt pedig az ágazatban dolgozó személyzet is megsínyli. Az angol Egészséggondozási Bizottság statisztikáiból kiderült hogy a brit  kórházakban dolgozó nővérek évente átlagosan 16,8 napot töltenek  betegállományban. Ez a civil szolgálatokban dolgozók 11,3 napos  átlagánál jóval magasabb, ennél többet egyetlen más ágazatban sem  töltenek betegállományban. 

Sokan azt hiszik, hogy a nővérek időben felismerik és kivédhetik a jelentkező betegségeiket, és azok orvoslását is könnyen megoldhatják, hiszen a gyógyítási-megelőzési lehetőségek közvetlen környezetében élnek. Ezért alaposan kivizsgálták: mi is a 6 ezer kórházban dolgozó 135 ezer fős nővértestület évente 470 millió font költséget jelentő kiesésének az oka? 

Dr. Beverly Malone, a Királyi Nővér-Kollégium főtitkára szerint a fő ok a nővérek túlterheltsége. Egyértelmű, hogy az ápolónők alkotják az egészségügy gerincét, nemcsak hatalmas fizikai, hanem a betegekkel való folyamatos kapcsolattartás révén pszichikai terhelést is el kell viselniük. Emellett nagyon sok ápolási sérülés (tűszúrás, műszerrel megvágás, emeléstől  túlterhelés) is éri őket. Különösen sokat sújt közülük derék- és hátgerinc-fájdalom. 

Segítene a helyzeten az otthoni ápolás kiterjesztése, amire folyamatosan törekszik is a brit egészségügyi szolgálat. Húsz év múlva Nagy-Britanniában hétmillió, 75 évnél idősebb családtagot lehet majd otthon gondozni, harminc év múlva pedig minden ötödik felnőttnek el kell látnia egy otthon maradt beteg, elöregedett, vagy mozgáskorlátozott hozzátartozóját. Jelenleg az ilyen állapotú  betegek családtagok általi gondozása évente 57 milliárd font kiadásától mentesíti a költségvetést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbban büntetik az építési szabálytalanságokat

A korábbinál jóval szigorúbban büntetik az építési szabálytalanságokat. Július 15-étől akár 10… Tovább olvasom