Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

A beszervező tiszt tagadja, hogy Debreceni ügynök lenne

Rágalomnak nevezte Debreczeni József a Havaria Press állítását, hogy a rendszerváltozás előtt ügynök volt D-072-es fedőszámon. A közíró-politológus beszervezésével annak idején megbízott állambiztonsági tiszt szintén cáfolja, Debreczeni a szolgálatnak dolgozott.
A hírügynökség az ügynökvád mellett azt is állította: Debreczenit tanárként azután vették rá az állambiztonsággal való együttműködésre, hogy fiatal tanítványaival intim kapcsolatba került, az MDF alapítója pedig állítólag belső utasításra lett. A Havaria Press szerint Debreczeni operatív munkájával elégedettek voltak, ezért 1990 elején főhadnaggyá léptették elő, tartótisztjét pedig alezredessé. A közíró-politológus közölte: minden jogi lépést megtesz azokkal szemben, akik e hamis információt közzétették, vagy a jövőben közzéteszik. A Népszabadság úgy tudja, a D-072-es fedőszámú személy 1925-ben született, tehát nem lehet Debreczeni.

A Népszabadság megszólaltatta Berente Károly nyugdíjas rendőr alezredest, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egykori állambiztonsági elemzőjét, aki a következőket állította: Debreczeni József nem dolgozott az állambiztonsági szolgálatnak, és nem írt jelentést senkiről. Tudom, mert nekem kellett volna beszerveznem. A volt főtiszt azt mondta: azért vállalta az interjút, mert talán ő az egyetlen, aki tisztázhatja az MDF egykori országgyűlési képviselőjét a vád alól. Hozzátette: ha beszerveztük volna, nem szólalok meg, mert fölesküdtem, de könyörgöm, nem szerveztük be!

Berente elmondása szerint Debreczenire egyetemi évei alatt figyelt fel a titkosszolgálat. Figyelőkartont állítottak ki róla, és az ő feladata volt a dokumentum tanulmányozása. Személyesen 1980-ban találkozott vele, de még a találkozó előtt elhatározta, nem engedi, hogy a szolgálatok rátegyék a kezüket. Jellemzésében azt írta: autoriter, bátor és őszinte személyiség, magatartásában, gondolkodásmódjában önálló, véleményét tárgyi tudására alapozza, álláspontját képes védeni, hálózati funkcióra alkalmatlan. Berente szerint ezt az értékelést főnökei is elfogadták. Később Berentét értékelő tisztként alkalmazták, vagyis Debreczenit egyetlen társszerve sem alkalmazhatta úgy, hogy ő ne tudott volna róla.

A Havaria Press egyébként Debreczeni-ügyben egy postán kapott névtelen levélre hivatkozik, nagyjából ebből épül fel az ügynökvád, ami Berente szerint több sebből is vérzik, noha elmondása szerint mindettől függetlenül profi munka. Csakhogy: a kiskunmajsai iskolából egy tanárnak valóban távoznia kellett a diákokkal való intim viszonya miatt, Debreczeni azonban akkor még nem dolgozott az intézményben. Továbbá: kompromittáló adatok alapján beszervezettek legfeljebb titkos megbízottak lehetek, szt-tisztek nem, és egyébként is Bács-Kiskunban az szt-k helyett AD-jelzést használtak. 1990-ben nem előléptették, hanem leszerelték a tiszteket - mondja Berente, akit egyébként 1994-ben léptettek elő ezredessé.

Hozzáteszi: Debreczeni nem az állambiztonsági szervek nyomására lett az MDF alapító tagja, hanem Lezsák Sándor beszélte rá. Horváth Zsolt, a Havaria Press főszerkesztője a Népszabadságnak azt nyilatkozta: utólag sem gondolja azt, hogy elkapkodták volna a hír közzétételét. Mint mondta, nem akartak lemaradni a hírversenyben, és a hír megjelente óta ketten is jelezték, készek a bíróság előtt vallomást tenni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom