Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A beruházások támogatásáról

Az egyedi kormánydöntés alapján támogatásban részesülő beruházások, valamint a beruházók által igényelhető fejlesztési adókedvezmény és képzési támogatás részleteit nyilvánosságra hozta honlapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).
A GKM január végén hozta meg azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy miként juthatnak – egyedi kormánydöntés alapján – támogatáshoz a beruházók. E szerint az 50 millió eurót meghaladó (feldolgozóipari, regionális szolgáltató központi, K+F és turisztikai) beruházások akkor kaphatnak támogatást, ha 100 új munkahelyet teremtenek. (A kedvezményezett régiókban – Észak-Magyarország, Észak-, valamint Dél-Alföld, továbbá Dél-Dunántúl – elég az 50 új munkahely.)
A 10–50 millió euró közti – feldolgozóipari, regionális szolgáltató központi – beruházásoknál (az előbbi megosztásban) 50, illetve 25 új munkahelyet követel meg a rendelet. A 10 millió eurónál nagyobb logisztikai és K+F beruházásnál – mindkét földrajzi kategóriában – 10 új munkahely a követelmény.
A támogatást a rendelet mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével, elküldésével lehet kérni a GKM-től.
A minisztérium megvizsgálja, hogy a támogatás formális felté-

teleinek megfelel-e a beruházás. Ha igen, akkor a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (Mag) Zrt.-hez továbbítja a kérelmet értékelésre.
A megfelelőnek értékelt kérelem a gazdasági kabinet elé kerül, itt dől el, hogy mennyi támogatást kap a projekt. Erről értesítést kap a beruházó, akinek 6 hónapja van arra, hogy eldöntse: megfelel-e neki a felajánlott támogatás. Ha elfogadja, akkor a Mag Zrt.-vel véglegesítik a szerződést, amit a kormány hagy jóvá.
A beruházási kedvezmény mellett a Pénzügyminisztérium a társasági adó 80 százalékának megfizetése alól mentesítheti a beruházót 10 éven át. Ehhez az kell, hogy a beruházás értéke érje el a 12 millió eurót, és 150 új munkahely megteremtésével járjon. (A megkülönböztetett régiókban elég 4 millió euró és 75 munkahely is.)
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium pedig képzési támogatást adhat a beruházónak. Ez a képzés költségének 25 százaléka, ha a megszerzett képesítést csak az adott vállalat ismeri el, viszont 50 százalék akkreditált képzés esetén. A hátrányos helyzetűek képzésekor – mindkét esetben – további 10 százalék támogatás jár. A támogatott személyek 60 százalékát legalább egy évig foglalkoztatnia kell a beruházónak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

újabb siker

teremfutball

A magyar futsalválogatott nyert Litvánia ellen a Dabason zajló… Tovább olvasom