Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A bérek vásárlóértékének nagymértékq visszaesése várható A dolgozókon a nagyobb teher

Érdekvédelem Munkatársunktól A munkavállalókat aránytalanul nagy terhek sújtják az egyensúly helyreállítása miatt – szögezi le a konvergencia-

program teljesítéséről készült időszakos jelentésében a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).
A lapunkhoz eljuttatott állásfoglalás szerint az MSZOSZ a konvergenciaprogramot azért nem támogatta, mert úgy ítélte meg, a munkavállalókat aránytalanul nagy terhek sújtják az egyensúly helyreállítása érdekében. Az azóta eltelt idő ezt igazolta érdekvédők tapasztalatai alapján. Az év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, míg a nettó átlagkeresetek csupán 0,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-februári reálkereset így 7,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva a fogyasztói árak tervezettnél gyorsabb, 8,3%-os emelkedése mellett.
Az is a lakossági terhek vártnál nagyobb növekedését jelenti a közlemény szerint, hogy az infláción belül a lakosság fogyasztását leginkább érintő tételeknél (élelmiszerek, háztartási energia) volt a legnagyobb az árak emelkedése. A munkavállalói járulék és adóterhelés növekedése a bruttó béremelésből 6%-ot elvisz, ami a magas inflációval együtt a keresetek reálértékének hosszú évek óta nem tapasztalt mértékq csökkenését eredményezi. Az előrejelzések szerint 2007-ben éves szinten a bruttó bérnövekedés 8% körül alakul, ami a szintén előre jelzett 7%-os infláció mellett a reálkeresetek 3,9%-os csökkenését jelenti. Ez a bérek vásárlóértékének nagyobb mértékq visszaesése, mint amivel a konvergenciaprogram eredetileg számolt, és nagyobb, mint amivel a bértárgyalásokon számolhattak.
Az MSZOSZ azt kéri a kormánytól, részletesen vizsgálja meg intézkedéseinek hatását a bér- és foglalkoztatási folyamatokra, a munkavállalók jövedelmi helyzetére. A kért hatásvizsgálatokat még a 2008-as költségvetési, adó- és bértárgyalások előtt tartják szükségesnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megtárgyalni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódi Margó: ''Mindig a férfi mondja ki a végső szót''

Bódi Guszti felesége, Margó asszony hajdanán az árok partján ismerkedett meg élete párjával, akivel… Tovább olvasom