Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A beledi Sóvári Győző lett az év állatorvosa

A megyei kamara „Az év állatorvosa” címet adományozta dr. Sóvári Győző beledi magánállatorvosnak. A szakember szerint a gazdák megbecsülik a korrekt orvosokat, úgy véli, az úgynevezett „táskás”, kijáró kollégák egy idő után eltűnnek a szakmából.
A megyei állatorvosi kamara az év magánállatorvosa címet adományozta a beledi dr. Sóvári Győzőnek. A szakember elmondta: nagyon örült a kitüntető címnek. Úgy véli – a mosonszolnoki kitérő után –, 32 évnyi dél-rábaközi munkáját értékelték a kollégák. Sóvári doktor szerint a három évtized alatt munkáján túl is együttműködött a gazdákkal. Hangsúlyozta, fontosnak tekintette a megelőzést, tette ezt akkor is, ha néha a saját zsebe ellen dolgozott.

Egyre kevesebb az állattartó

– Úgy vélem, az állattartók értékelik azt, ha olyan dolgokat mondok el nekik, amivel megelőzhetők az állatok betegségei, ezáltal nem kell minden alkalommal orvost hívni – mondta dr. Sóvári Győző, aki négy községet – Beled, Vica, Dénesfa és Cirák – lát el, már nyugdíj mellett. Körútjai során a néha rossz népi gyógymódok káros hatásairól is tájékoztatja az egyre kevesebb állattartó gazdát. Ahogy mesélte, munkája kezdetén több mint száz marhatartó házhoz járt ki. Ez a szám jelenleg alig tíz-egynéhány porta. Dr. Sóvári Győző szerint az állattartó telepek koncentrációjával, az állomány növekedésével megváltozik az úgynevezett „táskás”, tehát kijáró állatorvosok szerepe is.
Sóvári doktor szerint a kijáró kollégák fogytával egyre kevesebb a fiatal jelentkező ezekre a praxisokra. A kezdők inkább a – napjainkra egyre növekvő népszerűségnek örvendő – kisállatok felé fordulnak, ezáltal az idősebb kollégák szinte a „táskás” szakma utolsó mohikánjai. Sóvári doktor szerint a jövőben egyfajta tanácsadói szerep jut számukra a nagy állatállományok mellé. Ezen túl azonban ígéretes jövőt jósol a szakmának, hiszen mint mondta, 1973 óta nem volt például deklarált, országos járvány, amivel Európában is élen jár Magyarország. Ez a felkészült állatorvosi karnak köszönhető.

„ Bárányt ellett a tehén”

Sóvári doktor egy érdekes történetet is elmesélt a Kisalföldnek. Elmondása szerint a nyolcvanas években még nem mobiltelefonon keresték az állatorvost, hanem legtöbbször az autóját figyelték a településeken. Ennek segítésére például egykori Trabantjának vörösre festette a tetejét (ebből ötöt is „elfogyasztott”). Abban az időben még volt birkatartás és egyik alkalommal a kényszervágott anyából még élő bárányt operáltak ki. A kis állatot Sóvári doktor betette az

autóba, majd egyenesen egy ciráki tehén elletéséhez sietett. A magánház udvarán az újszülött bárányt kirakta az udvarra. Az elletésre odacsődült szomszédok kérdésére viszont azt mondta: a tehén először bárányt ellett, csak azután a borjat. Az állatorvos szerint első hallásra nem is lehetett volna annyira meglepő, hiszen abban a faluban már nem tartottak bárányokat. A viccet aztán még évekig mesélték a környékbeliek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom