Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A befektetési kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Izraelben Szijjártó

A két ország kormánya 300-300 millió forinttal támogatja a közös kutatás-fejlesztési programokat, valamint a magyar kormány a jövő év elején újabb, startup vállalatokat támogató pályázatokat ír ki.
A Magyarország és Izrael közötti befektetési és innovációs kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Tel-Avivban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Jair Lapidizraeli pénzügyminiszterrel.

Az államtitkár sajtófőnöke csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Szijjártó Péter a másfél napos izraeli látogatása során víz- és gyógyszeripari, mezőgazdasági és kutatás-fejlesztési együttműködésről folytatott tárgyalásokat Tel-Avivban.

A Jair Lapid és Szijjártó Péter közötti megbeszéléssel kapcsolatban Fülöp Judit közölte: idén az izraeli tőkebefektetések elérték a hárommilliárd eurót Magyarországon, a magyar Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia pedig jelentős mértékben épít az izraeli innovációs gyakorlatra.

Tájékoztatása szerint megállapodás született arról, hogy idén és jövőre a két ország kormánya 300-300 millió forinttal támogatja a közös kutatás-fejlesztési programokat, valamint a magyar kormány a jövő év elején újabb, startup vállalatokat támogató pályázatokat ír ki.

Jair Lapid beszámolt az államtitkárnak az izraeli gázmezők kitermelésének kilátásairól, valamint az ezzel kapcsolatos exportszándékokról. Szijjártó Péter elmondta - idézte szavait a sajtófőnök -, hogy a magyar kabinet egyik legfontosabb energiapolitikai célja a diverzifikáció, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi gáztároló-kapacitás már nemzeti tulajdonban van, ami képessé teszi Magyarországot egy közép-európai elosztóközponti szerep betöltésére.

Szijjártó Péter tárgyalást folytatott Sven Dethlefs-el, a Teva gyógyszervállalat ügyvezető elnökével. A világ elsőszámú generikusgyógyszer-gyártója a legnagyobb befektetők közé tartozik Magyarországon, ahol jelenleg háromezer embert foglalkoztat. A vállalat két, folyamatban lévő, összesen 34 milliárd forintos fejlesztésével 572 új munkahelyet hoz létre.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a magyar kormány befektetésösztönző intézkedéseire is, és megállapodott a Tevával kötött stratégiai megállapodásban rögzített együttműködés elmélyítéséről.

A sajtófőnök azzal zárta tájékoztatását, hogy Szijjártó Péter a vízgazdálkodási együttműködésről is folytatott megbeszélést Tel-Avivban a legnagyobb izraeli vízipari vállalatokkal, majd további innovációs fejlesztésekről tárgyalt a Nav N Go high-tech vállalat izraeli tulajdonosaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY - Határozatképtelenség miatt elmaradt a költségvetési bizottság ülése

A bizottság két, a NAV botrány kivizsgálását célzó önálló indítvány tárgysorozatba vételéről döntött… Tovább olvasom