Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A befektetéscsábító

A győri Vápár József - a Gazdasági Minisztérium munkatársa - eddig hazánkban élénkítette a beruházásokat, most Németországba indul "csábítani".

Az elmúlt két évben a gazdasági tárca több mint hatszázmilliárd forint értékű külföldi befektetés előkészítését segítette és ezek a beruházások több mint tizenhatezer új munkahelyet teremtettek. A befektetési főosztály vezetője, a győri Vápár József ezért a napokban a Magyar Gazdaságért Díjat vehette át Kóka János minisztertől és hamarosan Németországban folytatja munkáját: a külföldi beruházók hazánkba csábítását.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra a díj. Az elmúlt két évben a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a befektetési főosztály főosztályvezetőjeként tevékenykedtem. Főosztályunk feladata a tizenkétmilliárd, később a két és fél milliárd forint feletti nagyberuházások Magyarországra vonzása volt. Eredményesnek bizonyult ez a rendszer, hiszen két év alatt a gazdasági tárca mintegy hatszázhúszmilliárd forint értékű külföldi befektetés előkészítését végezte el, és ezek a beruházások összesen több mint tizenhatezer új munkahelyet teremtettek. Ebben az időszakban mintegy huszonöt feldolgozóipari és a regionális szolgáltató központ nagyberuházást sikerült letelepíteni, bővíteni, a betelepülők közül többen a nyugat-dunántúli régióban tevékenykednek.

Egyébként számos potenciális multinacionális nagybefektetővel jelenleg is folynak a tárgyalások.

Hazánk az első helyen a régióban

– A hazánknak fontos befektetések megvalósulását mivel lehet ösztönözni?
– A globalizáció ma már nagyon élessé teszi a versenyt az európai, az amerikai és az ázsiai nagybefektetők beruházásaiért. Az államok versenyeznek ezekért a nagyberuházásokért, hiszen az új munkahelyek létesítése minden kormány számára kiemelt feladat. A verseny természetesen Kelet-Közép-Európára is érvényes, Magyarország elsődleges versenytársai a befektetésekért a régióban a visegrádi országok és idén január óta a két új uniós tagállam, Románia és Bulgária.

– Hol a helye Magyarországnak a befektetői rangsorban?
– Eddig sikerült jól helytállnunk a versenyben, az egy személyre jutó befektetések tekintetében hazánk az első helyen áll a régióban. Kilencventől az elmúlt év harmadik negyedévének végéig összesen mintegy ötvenötmilliárd euró közvetlen külföldi működő tőke érkezett Magyarországra.

„Fontos a külföldi jelenlétünk"

– Ennek ellenére sem ülhetünk azonban a babérjainkon.
– Ahogy említettem, a nemzetközi versenyfutás tovább élesedik a nagyberuházásokért, emiatt nagyon fontos a külföldi jelenlétünk is. Az elmúlt két évben végzett sikeres befektetővonzási tevékenységem alapján azt a megtisztelő feladatot kaptam a gazdasági minisztérium felsővezetőitől, hogy idén júniustól a következő négy évben Németország legnagyobb, tizenhétmilliós lakosságú tartományának, Észak-Rajna–Vesztfáliának a fővárosában, Düsseldorfban vezető külgazdasági szakdiplomataként képviseljem a Magyar Köztársaságot.  A feladatom az lesz, hogy segítsem elő az ottani német cégek további magyarországi befektetéseit.  Azt gondolom, hogy a Siemens rt. üzletfejlesztési igazgatójaként eltöltött három év tapasztalata is sokat fog segíteni munkámban.

– Az új feladat nagyobb kihívást jelent?
– Diplomata státusban, de a gazdasági tárca kötelékében leszek a düsseldorfi főkonzulátuson belül a kereskedelmi iroda vezetője. Ez új, nagyobb kihívást jelent, új, de nem idegen feladatot. Ugyanaz lesz a dolgom tulajdonképpen, mint az elmúlt két évben, a külföldi befektetések hazánkba településének segítése, a befektetésösztönzés, csak ezentúl nem itthon, hanem külföldön. Ahogy mondtam, már nem elég ülni és várni a beruházókra, elébük kell menni, fel kell kelteni bennük az érdeklődést hazánk iránt. Helyben kell friss információkkal ellátni, megismertetni hazánk előnyeivel azokat, akik fontolgatják a befektetést. Egyébként Düsseldorf járműipari központ, így régiónk, a Nyugat-Dunántúl is új kapcsolatokat építhet ki Észak-Rajna–Vesztfáliával.

Konzulként a jószomszédi kapcsolatokért

– Osztrák tiszteletbeli konzulként is sokat tett a határon átnyúló kapcsolatokért. Ezt a pozícióját megtartja?
– Az osztrák tiszteletbeli konzuli pozíciót nyolc éve látom el győri székhellyel, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei hatáskörrel.  Ez idő alatt számos alkalommal szavazhattak az osztrák állampolgárok Győrben, a konzuli irodában uniós és osztrák parlamenti, tartományi választások alkalmával. Minden év októberében fogadást adtam az osztrák nemzeti ünnep alkalmából a város és a megye vezetőivel együtt az itt élő osztrákoknak. Más jellegű feladataim is voltak, az osztrák állampolgárok érdekképviseletében nemegyszer előfordultam a győri börtönben, hogy megfelelő ügyvédi képviseletet biztosítsunk a fogva tartott osztrákoknak. Természetesen a győri osztrák tiszteletbeli konzuli pozíciómról le kell mondanom düsseldorfi megbízatásom miatt, már el is küldtem a nagykövetnek a lemondólevelemet.

Uniós mintaprojekt a győri Trade Center

– Győrtől is teljesen elszakad új megbízatása kapcsán vagy megmarad a kötődés?
– Természetesen Győr továbbra is meghatározó marad számomra, hiszen szakmai pályafutásom legnagyobb részét itt töltöttem. Hat évig dolgoztam a Rába rt.-nél, három évet beszerzési igazgatóként. Azt követően a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója voltam és így projektvezetője lehettem – a telekkereséstől egészen a kivitelezésig – a kamarai székházként is funkcionáló Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központnak, amely mára már küldetését betöltve Győr üzleti életének központjaként funkcionál.

A győri Trade Center – uniós támogatása miatt – ma is
Európai uniós mintaprojektként látható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. A Győri Ifjúsági Kamarának, a Junior Chamber International győri szervezetének is alapító elnöke lehettem tizenhét évvel ezelőtt, ez az egyik legkedvesebb győri emlékem.

Örülök, hogy végre látom épülni a székház melletti szállodát, hiszen így válik igazi konferencia-központtá az épületkomplexum.

Rimányi Z.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom