Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A BB szerint sikertörténet a tbsz első éve

Sikeresnek bizonyult a hosszú távú megtakarítást adómentességgel honoráló tartós befektetési számla (tbsz): a konstrukció első évében a Budapest Bank (BB) számításai szerint a háztartások betétekben és befektetési alapokban lévő vagyonának mintegy 4-5 százaléka került át tbsz-re.

"Az, hogy a háztartások 8.000-10.000 milliárd forint értékű, betétekben és befektetési alapokban található vagyonának körülbelül 4-5 százaléka került át egy év alatt tbsz-ekre, igen sikeres kezdete az új megtakarítási formának, hiszen a hosszú távú megtakarítások ilyen mértékű felfutására a kamatadó bevezetése óta nem volt példa" - idézi a bank közleménye Fatér Gyulát, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatóját, a Budapest Bank igazgatótanácsának tagját.

A szakember idén a személyi jövedelemadó-változások és az öngondoskodás előtérbe kerülése nyomán a megtakarítási kedv további erősödésére, és ezzel együtt a tbsz-en keresztül befektetett vagyon megtöbbszöröződésre számít. Úgy véli, hogy hosszabb távon a tbsz-ek számának és vagyonának növekedése a lakosság megtakarítási hajlandóságának fokmérője lehet.

A BB által tavaly februárban elindított tartós befektetési számlákra alig egy év alatt több mint 22 milliárd forint került. Mintegy 2.300 betéti vagy értékpapír alapú szerződést kötöttek a pénzintézetnél, ahol - a piaci trendeknek megfelelően - a vagyon mintegy 5 százaléka került át a tartós befektetési számlákra.

A tbsz iránt a közlemény szerint egész évben folyamatos volt az érdeklődés, bár a többi adókedvezménnyel támogatott megtakarítási termékhez hasonlóan az év vége felé itt is tapasztalható volt egy nagyobb felfutás (a Budapest Banknál lévő teljes tbsz-en kezelt vagyon 35 százalékát ekkor helyezték a számlákra). Az egyes számlákon elhelyezett megtakarítások átlagértéke megközelíti a 10 millió forintot.

A bank ügyfelei felerészben betéti, felerészben értékpapír alapú tbsz-t nyitottak, s olyanok is voltak, akik mindkét (betéti és értékpapír) számlát megnyitották. A bank szerint, akinek a kockázatvállalási hajlandósága alapvetően alacsony, jellemzően a tbsz-nél sem tér el ettől, ugyanakkor e számlák esetében a hosszabb időhorizontból adódóan az ügyfelek egy része az átlagosnál valamelyest magasabb kockázati szintet enged meg magának.

A közlemény szerint ugyanez a kockázatvállalási hajlandóság figyelhető meg a Budapest Banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) esetében is. A tbsz egy évvel ezelőtti megjelenése a bank szerint nem befolyásolta jelentősen a nyesz népszerűségét, bár az ügyfelek
érdeklődésének fókuszában jelenleg egyértelműen a tbsz áll.

A Budapest Banknál vezetett 2.000 nyesz-számlán elhelyezett vagyon elérte a 6,7 milliárd forintot. Mintegy 80 százalékban azok érdeklődnek e konstrukció iránt, akik 10 éven belül nyugdíjba mennek, vagy már jelenleg is nyugdíjasok, de a fiatalabb korosztályban is egyre többen vannak, akik a rendszeres megtakarítás és öngondoskodás fontosságát felismerve, valamint a konstrukcióhoz tartozó állami támogatás előnyeit kihasználva veszik igénybe a nyeszt - közölte a bank.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Zsolt: Orbán Viktorék lebuktak és megbuktak

Török Zsolt szerint Orbán Viktor, Kósa Lajos és a jobboldali médiadiktatúra szereplői azok, akik az… Tovább olvasom