Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A bátor vitézek és a félős sárkány

Lenn az erdő alján, egy falu mellett egy nagy barlangban lakott a félős sárkány. S mert mindenki félni szokott a sárkányoktól, nem voltak barátai, ezért mindig egyedül volt. Olyan szomorú volt szegényke! Egész nap csak üldögélt és várta, hogy hátha valaki megsajnálja és törődik vele egy keveset. Amikor beesteledett, éppen úgy félt ő is, mint ahogyan a kisgyermekek szoktak félni egyedül a sötétben.
Soha, senki sem játszott vele, de még csak nem is találkozott senkivel. Már kezdte azt hinni, hogy ő az egyetlen sárkány a földön. Ilyenkor nagyon magányos volt.

Ez a félős kissárkány állandóan sírt, és a nagy barlang olyan visszhangot csinált a sírásnak, hogy az emberek a faluban mindig úgy hallották, mintha sárkányüvöltés lenne. Ebből a kis félreértésből az idők folyamán nagyon nagy baj lett. Ugyanis az emberek még sohasem találkoztak sárkánnyal, ezért már attól kezdtek félni, hogy egy vérszomjas vadállat lakik a falu melletti barlangban.
Ha csak egyszer is elmentek volna a barlanghoz, hogy megnézzék, akkor rájöttek volna, hogy nem volt igazuk, s talán még játszótára is akadhatott volna szegénynek. Azonban nem így történt.

Egyik nap három délceg vitéz érkezett a faluba, hogy lovagi tudományukkal szórakoztassák az embereket. A falu lakói egy ideig élvezték a látványosságot, de hamarosan megunták az ugrabugrálást nézni.

- Ha olyan nagy lovagok vagytok, akkor győzzétek le a sárkányt! - kezdték kiabálni.
- Milyen sárkányt? - kérdezték a lovagok meglepődve.
- Azt, amelyik a barlangban lakik, és állandóan üvölt!
- Mi híres sárkányölő lovagok vagyunk, akik nem aprópénzért küzdenek. Ha sok pénzt adtok, mi legyőzzük a sárkányt és elüldözzük a falutok közeléből.

Az emberek gyorsan összeszedték a pénzt, így a lovagok elvállalták a feladatot. A fogadóban ettek, ittak, mulattak, aludtak, csak azután indultak el hogy megmérkőzzenek a sárkánnyal. Amikor a barlang elé értek, a sárkány meglátta őket és nagyon megörült nekik.
- Biztosan játszani akarnak velem - gondolta, amikor észrevette, hogy a lovagok mindenféle szerszámokat hoztak magukkal.

Gyorsan kiszaladt a barlang elé, hogy üdvözölje őket.
- Nekünk akar támadni! - kiáltotta az egyik lovag, aki még sohasem látott sárkányt azelőtt.
- Jobb lenne, ha elszaladnánk - mondta a másik, aki szintén nem látott még sárkányt.
- Fussunk gyorsan! - kiáltotta a harmadik és gyorsan el is indult visszafelé.

Abban a pillanatban a másik kettő délceg vitéz is a nyakába kapta a lábát és futottak, futottak, s talán meg sem álltak a föld túlsó széléig. A falubeliek persze kíváncsiak voltak a viadalra, ezért a lovagokat messziről követték az erdő széléig. Nagyon meg is lepődtek, amikor meglátták őket visszafelé futni.

- Hová-hová? - kérdezte az egyik ember viccesen.
- Fusson mindenki, ki merre lát, mert mögöttünk a hatalmas sárkány! - kiáltott vissza az egyik vitéz, de még csak meg sem állt.
- Úgy fújja a tüzet, mint egy izzó kemence! - kiáltotta a másik, de ő sem mert megállni egy pillanatra sem.
- Fussunk, fussunk, ne beszélgessünk! - kiáltotta a harmadik. - Mindjárt utolér!

Azonban a sárkány olyan félős volt, hogy nem merte elhagyni a barlangja környékét, ezért az emberek nem láthatták őt, csak a három gyáva vitézt. Amikor észrevették, hogy a menekülőket nem is üldözi senki, hangos nevetésbe kezdtek.

- Szép kis vitézek! - kiáltotta az egyik kisgyerek. - Anyámasszony katonái, hová szaladtok? Nem is jön a sárkány!

De hiába kiabáltak az emberek, mert a vitézek már túl voltak hetedhét határon. Eszük ágában sem volt ismét találkozni a sárkánnyal. Az emberek csalódottan hazamentek és soha többé nem bíztak meg senkit, hogy megölje a félős sárkányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évről évre gyarapodó honatyák

Idén is nyilvánosságra hozták az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát. Most először az interneten (www.mkogy.hu) bárki hozzáférhet az adatokhoz. A megyei országgyűlési képviselők szinte mindegyike növelte megtakarításait, igaz, kevésbé látványosan, mint a korábbi években. A milliós tartozásaikat sokan egy év alatt letudták. Tovább olvasom