Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstráltak

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal
19:30 - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal - közölte a tárca, miután a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kedden átvette a minisztérium előtt tüntető bányászok petícióját.

A Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) a bányászok nyugdíjszabályainak múlt év eleji módosítása miatt demonstrált kedden Budapesten. Az érdekképviselet azt szeretné, hogy a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében hangsúlyozza: a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szociális partnerek által felvetett kérdésekre mindig tárgyalás útján találjanak közös választ. Így a petíció átvételét követően is kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet. A petícióban foglalt kérések tanulmányozása után újabb egyeztetések lehetnek - fűzte hozzá s minisztérium.

A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a kormány nagyra becsüli a bányászok áldozatos munkáját, és mindent megtesz azért, hogy munkájukkal és munkakörülményeikkel arányos ellátásokban részesüljenek.
A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrált a BDSZ

A hosszabb ideig foglalkoztatott bányászok korábban alacsonyabb mértékű egészségkárosodás alapján is rokkantsági nyugdíjat kaphattak. A bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosítottuk a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást - írja a minisztérium.

Emlékeztettek arra, hogy a korábbi egyeztetések eredményeképpen a kormány gondoskodott arról, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka, továbbá az átmeneti bányászjáradék a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos mértékben, idén januártól 5,2 százalékkal emelkedjen.

19:26 - A bányászok nyugdíjszabályainak módosítása miatt demonstrált a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt.

A BDSZ már tavaly novemberben meghirdette a demonstrációt a múlt év eleje óta hatályos módosítások miatt, de akkor elhalasztotta, mert ígéretet kapott a kormánytól a probléma megoldására, ám ez véleményük szerint elmaradt.

A minisztérium épülete előtt kedden délután mintegy ezren gyűltek össze. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, többen táblákat is tartottak, egyebek között "Rokkant vagyok, nem csaló!" felirattal. A tömegben a BDSZ tagok mellett a szolidaritásukat kifejező vasas, és vasutas szakszervezetek képviselői is jelen voltak.

A bányászok nyugdíjakkal kapcsolatos sérelmeit Rabi Ferenc BDSZ-elnök ismertette. Elmondta: a külfejtésnél dolgozók egészségét a 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, azonban a múlt év elejétől megvonta tőlük ezt a kormány.

Sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták.

A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat - mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához - hangoztatta a szónok.

Az elnök beszámolt arról, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni - hívta fel a figyelmet. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint, a bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba, így tehát több mint 10 ezer emberért demonstrálnak - hangoztatta.

Rabi Ferenc álságosnak tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfői közleményét, amelyben a tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosították a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a kormány elsődlegesen a legnehezebb körülmények között - a mélyművelésű bányában - dolgozók számára a korábban nyújtott kedvezmények közül a legfontosabbakat a jelenleg működő ellátórendszerekhez illesztette, az emelés mértéke azonos az öregségi nyugdíj értékével, azaz 5,2 százalék.

Rabi Ferenc aláhúzta: a tárca csak a 15 évet föld alatt dolgozó és legalább 29 százalékban megrokkant bányászok ügyét rendezte, a többiekét nem, holott tavaly novemberben még a teljes bányásztársadalom problémáinak rendezésére kapott ígéretet a szakszervezet. Amennyiben ezután sem lesz alapvető megoldás, akkor a következő demonstráción már többen lesznek - zárta beszédét Rabi Ferenc.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke arról szólt, hogy tisztességet várnak a döntéshozóktól. Szerzett jogokat megvonni azonban nem tisztességes - emelte ki.

Petor Zoltán, a Mátrai Erőmű Zrt. visontai bányájának gépésze példaként elmondta: azért vállalta a nehéz fizikai munkát, mert tudta, hogy 30 év után nyugdíjba mehet. Ám most úgy látja, azok jártak jobban, akik korábban távoztak a bányából, mert így megmaradt az egészségük.

A beszédek után a szakszervezet vezetői átadták a miniszter képviselőjének a szakszervezet petícióját, amelyet László András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságának kabinetfőnöke vett át Rabi Ferenctől.

A petíció átadása után a demonstráció rendbontás nélkül véget ért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőgazdasági gépek égtek egy tápiógyörgyei raktárban

Egy jármű teljesen, egy másik pedig részben kiégett Tápiógyörgyén, egy mezőgazdasági gépeket… Tovább olvasom