Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

A bányarobbanásra emlékeztek

A brennbergbányai bányásznap keretében az elmúlt hétvégén emlékeztek meg az 1945. szeptember 13-án, valamint a rá következő év február 23-án történt szénporrobbanásban elhunytakról.
Az ország akkor legmélyebb aknáját, a Szent István-aknát 1945. szeptember 13-án hatalmas robbanás rázta meg. A berobbant szénpor tizennyolc bányász életét oltotta ki. Alig fél év múltán, 1946. február 23-án ismételten súlyos szerencsétlenség történt, melyben hatan veszítették életüket. Az elhunytakról, valamint a szerencsétlenségek túlélőiről emlékeztek meg az elmúlt hétvégén Brennbergbányán. Az ünnepség keretében megkoszorúzták a Szent Borbála-temetőben lévő emlékművet.
A bányásznap keretében avatták fel a II. világháborús lengyel menekültek emléktábláját.
A világháborúban lengyel hadifoglyokat hurcoltak a bányába, a helybéliek emberséggel és megértéssel fogadták őket. A lehetőségeikhez képest próbáltak jó életkörülményeket biztosítani.
Bechner Nándor munkásságáért az országos bányászszövetség elismerését vehette át. Mint elhangzott, a helytörténész oly sokat tevékenykedett Brennbergbányáért írásaival, kutatá-

saival, hogy kiérdemelte a Művészetért emlékérmet.
A hétvégi rendezvényekre nemcsak Ausztriából érkeztek vendégek. Az elmúlt évhez hasonlóan küldöttség érkezett a németországi Brennbergből is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosokkal tartozik a rendőrség

Csongrád megyében a rendszerváltás óta 193 embert gyilkoltak meg. 1990 óta öt eset, közte egy… Tovább olvasom