Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A bankok véleményét a részletek kidolgozásakor is figyelembe veszik

A Magyar Bankszövetség alelnöke, Gyuris Dániel szerint a jogszabályi háttér felépítésétől függ majd, hogy az otthonvédelmi csomag mennyire lesz teljes és kerek. A bankok véleményét a kormány ígérete szerint a szakmai részletek kidolgozásakor is figyelembe veszik majd.

A kormány és a Magyar Bankszövetség ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium, létrejön a nemzeti eszközkezelő, visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást. Három pontban nincs megegyezés, ezekről a felek tovább konzultálnak.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: a megállapodás megadja a keretét annak, hogy mindhárom fél - a hiteladósok, a kormány és a bankok - érdekeit egyaránt jól szolgáló jogszabályi csomag jöjjön létre; ha azonban rosszul sikerül a megállapodás jogszabályi kibontása, a csomag az alelnök szerint el is romolhat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakmai együttműködés teljes mértékben folytatódik, s a bankszövetség ígéretet kapott arra, hogy a szakmai részletek kidolgozásakor is figyelembe veszik a véleményét.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra: ha feszített ütemű is lesz a jogszabályalkotás, a banküzemnek utána még fel kell készülnie a megváltozott jogszabályi feltételekre, ezért legalább két hónapba telik, amíg az ügyfelek bejelentkezése megkezdődhet a programba.
Az MTI kérdésére elmondta: mindenki kérheti devizaalapú hitele törlesztőrészletének kiszámításánál az árfolyam rögzítését, akinek a lakáscélú és szabad felhasználású hitele mögött lakásfedezet van, ugyanis a lakásfedezetet kívánják menteni. A programba 2011 végéig lehet bejelentkezni. Kilépni nem lehet, tehát ha valaki a törlesztési árfolyam rögzítését választotta, amellett kell maradnia.

A bejelentés tartalmát úgy értékelte, hogy azokat a határérték feltételeket foglalja magába, amelyeket a bankok még el tudtak fogadni. Az intézkedéscsomag a még fizetőképes devizahiteleseknek is kínál átmeneti enyhítést, és a szociálisan rászorulók helyzetét is segít megoldani, ha pedig korrektül elszámolt az előző hitelezővel az adós, kedvezőbb hitelhez jut. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag akkor lenne az igazi, ha 5 millió forintos hitelig, öt évre általános kamattámogatást nyújtana, mert ez beindította volna a piacot, s képes lett volna elfogadható forintkamatszinttel a negatív portfóliót ledolgozni.
Arra a kérdésre, mi értelme van az állami garanciának, ha épp akkor jár le, amikor az adósok törleszteni kezdik az árfolyam rögzítéséből adódó különbözetet, elmondta: a garancia nélkül értékvesztést kellene képezni a gyűjtőszámlán lévő követelésekre; az állam ezzel abban segít, hogy az ügyfelek fizetési késedelme a hitelezés újraindításánál ne rontsa a bankok tőkehelyzetét.

A 2013-2014. évi bankadóról nem sikerült megállapodni. A mikro, kis- és középvállalati valamint a lakáshitelezés adójogi eszközökkel való ösztönzéséről, illetve a Garantiqa szerepvállalásának erősítéséről még fognak tárgyalni a kormánnyal - mondta Gyuris Dániel. Az alelnök szerint a hitelezés ösztönzése a kormánynak is nagyon fontos. Úgy vélekedett, a piac képes a problémakört megoldani; a leggyorsabb gyógyír szerinte az lenne, ha visszaállna a bankok hitelezési készsége.

Olvasóink írták

 • 1. bojtár 2011. május 31. 10:33
  „Készenlétben állnak az izraeli érdekeltségű ingatlantársaságok
  Orbán- Matolcsy csomag: kiviláglik belőle, hogy Magyarországon még mindig a kereskedelmi bankok és multinacionális érdekeltségeik diktálnak.

  Z.Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Fogyasztóvédelmi bizottság tagja mai sajtótájékoztatóján reagált az Orbán- Matolcsy ,,megoldáscsomagra", melyet a devizahitelesek számára hoztak létre. A Jobbik véleménye szerint ez viszont se nem megoldási se nem csomag, inkább az orosz rulettre emlékeztet. A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: kiviláglik belőle az, hogy Magyarországon még mindig a kereskedelmi bankok és multinacionális érdekeltségeik diktálnak. A politikus megjegyezte: a fent említett intézkedési terv nem oldja meg a hitelesek problémáit, való igaz, hogy egy bizonyos rétegnek bizonyos könnyítéseket lehetővé tesz, de aztán ezt kamatostul fogja visszaszedni egy pár év múlva. A bevezetett kvótarendszer révén legalizált uzsora kezdődik el Magyarországon, melynek értelmében legálisan lehet majd az ingatlanvagyonból kitakarítani a magyar lakosságnak azon részét, mely jórészt önhibáján kívül került abba a helyzetbe.

  A nemzeti radikális képviselő rávilágított arra, hogy a bejelentett tervezet egyáltalán nem tér ki arra, hogy az állítólagos nemzeti eszközkezelőt milyen forrásból akarják biztosítani, ki fogja fizetni azt, hogy az adósok ingatlanvagyonát valaki felvásárolja és a hitelesek bérlőként milyen feltételek mellett maradhatnak lakásaikban. Z. Kárpát Dániel szerint nyilvánvaló, hogy nem fognak szociálisan csökkentett bérleti díjakat kapni, hanem ,,kőkemény piaci feltételek mellett" olyan díjak fizetésére lennének kötelezettek, amelyekre nem lesznek képesek. Látható az, hogy a gazdagok kormánya ismét a gazdagoknak kedvez.

  A politikus kiemelte: a tervezet nem említi a kereskedelmi bankok folytatólagos visszaéléseit, nem érinti a végrehajtók különböző tevékenységeit, valamint a jövőre nézve is érintetlenül hagyja azt a felállást, hogy a kereskedelmi bankok diktálnak, a mindenkori kormány pedig ezt végrehajtja.

  Készenlétben az izraeli tőke

  Lenhardt Balázs, a Jobbik Gazdasági Kabinetjének elnöke szerint az Orbán- Matolcsy féle csomag megint nem oldja meg, pusztán elodázza a problémát, amit az úgynevezett devizahitelek okoztak. Az árfolyamkülönbségek tovább halmozódnak a gyűjtőszámlán, amit öt év múlva kamatostul meg kell fizetni! Az ún. deviza alapú hitel esetében, valójában nem történt devizahitelezés, hiszen itt forintba adták ki a hitelt és forintba is kell törleszteni, sőt meg is van tiltva az adott pénznemben való törlesztés. Ez egy óriási átverés, melyet a hazánkban működő kereskedelmi bankok azért valósítottak meg kormányzati támogatással, hogy minél több bőrt le tudjanak húzni a magyar lakosságról. Lenhardt Balázs közölte: 2001-ben az első Orbán- kormány volt, aki megszavazta a hitelintézetekről szóló törvény módosítását, miszerint a bank a különböző szerződéses feltételeket egyoldalúan módosíthatja, ami a polgári jogban példátlan eset!

  A politikus kiemelte: a Jobbik megoldási javaslata a kezdetektől az, hogy forintosítani kell az összes devizaalapú hitelt, mégpedig azon az árfolyamon, amin az adós felvette. A már kifizetett megemelt törlesztőrészleteket pedig a tőkeösszegből le kell vonni! A Magyar Nemzeti Bank nemzetellenes tevékenysége döntően befolyásolja, hogy a forint alapkamat magasan van, ezért tudták az embereket ebbe a csőbe behúzni. A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: július elsején lejár a kilakoltatási moratórium, a sok esetben izraeli érdekeltségű ingatlantársaságok készenlétben állnak, hogy százezrek elveszítsék a lakásukat, ők pedig potom pénzért megszerezzék azokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodás született a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről

Öt pontos megállapodás született a kormány és a Magyar Bankszövetség között, többek között a… Tovább olvasom