Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Balaton vízszintjének megemelését javasolja a Jobbik

Vízvédelmi bizottság létrehozását javasolja a parlament őszi ülésszakán a Jobbik. A párt a Balaton felső szabályozási szintjének megemelését szorgalmazza - mondta Kepli Lajos országgyűlési képviselő pénteken, Balatonfüreden.
A Jobbik két napos frakcióülésén a következő parlamenti ülésszak munkájáról zajlik vita; így például téma volt a vízgazdálkodás, a Balaton alacsony vízállásának okai - ismertette Kepli Lajos, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának tagja.

Véleménye szerint a csapadékhiány és a meleg időjárás miatt kialakult alacsony vízállást hosszabb távon úgy lehetne orvosolni, ha tavasszal magasabb szabályozási szintről indulna az idény, vagyis a jelenlegi 110 centiméteres felső szabályozási szintet 15-20 centivel megemelnék - a Jobbik ezt szorgalmazza.

A vízszintemelkedés ugyanakkor problémát jelent a déli part egyes településein, például Zamárdinál, Fonyódnál és Balatonmáriafürdőnél. Erre Kepli Lajos szerint megoldást kell találni.

Ezért a Jobbik a parlament őszi ülésszakában vízvédelmi bizottság létrehozását javasolja, amely szakértők segítségével nemcsak a Balaton esetében, hanem országos szinten keres megoldást a vízmegtartási gondokra.

Árvíz idején nem tudunk mit kezdeni a vízzel, csapadékhiányos időszakban pedig jól jönne az a plusz mennyiség; a tározást meg kell oldani - fejtette ki.

Hozzátette: ennek legtermészetesebb módja, ha a vízfolyás, állóvíz helyén tartják meg a vizet; a Balaton déli partján ezért meg kell találni a víz útját ott, ahol nincsenek beépítések, visszaadni a tónak a természetes életteret, mozgásteret, ami a természetes ingadozást lehetővé teszi.

Hosszú távon számolni kell azzal, hogy a csapadék eloszlása szélsőséges lesz: fel kell készülni az időjárás változásaira, annak következményeire, hogy ne alakuljanak ki olyan tünetek, mint amiket most látunk a Tiszánál vagy a Balatonnál, hiszen a vízveszteségnek kihatása lesz a gazdaságra és életminőségre - figyelmeztetett a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

L. Simon László: A finnugor mozgalom kiállta az idők próbáját

Húsz év alatt egyre több népet, azok intézményeit és polgári szervezeteit foglalja magában a mozgalom - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát záró beszédében Siófokon. Tovább olvasom