Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A Balaton továbbra is olcsóbb

A nyaralás előtti legfontosabb kérdés szinte mindenki számára, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre az utazásra, s legtöbben csak ennek ismeretében választják ki a úti célt. A közhiedelemmel ellentétben a Balaton azért még mindig olcsóbb Horvátországnál. A legdrágább európai nyaralóhely Franciaország.
Gyerekek játszanak a Balaton partján. Fotó: MTI/Varga György
A Magyar Turizmus Zrt. a 2006. évi főszezon elején kutatást végzett, amelynek célja a Balaton és a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító legfontosabb tavak turisztikai szolgáltatásainak, átlagárának összehasonlítása volt. A felmérésbe Bulgáriát, Horvátországot, Franciaországot, Görögországot, Olaszországot, Portugáliát, Spanyolországot és Szlovéniát vonták be. A kutatás a Wörthi-tó és a Garda-tó árainak vizsgálatát is magában foglalta.
A vizsgálat a három- és négycsillagos szállodákra, a négy- és hatfős apartmanokra és a főbb éttermi, illetve kávéházi szolgáltatásokra (például sör, ásványvíz, kávé, fagylalt) terjedt ki. Összességében elmondható, hogy a Balaton – az általános vélekedéssel szemben – továbbra is olcsóbb versenytársainál, csupán a bulgáriai és a törökországi árak hasonlóak a hazaiakhoz. Ezt a Thomas Cook által végzett kutatás is alátámasztja, amely szerint a legolcsóbb európai nyaralóhely Bulgária, de Törökország is az olcsó üdülőhelyek közé tartozik. A kutatás eredménye szerint ezekben az országokban a szállással együtt naponta 34,73 euróba, illetve 48,62 euróba kerül a kinttartózkodás.

Ármustra

Horvátország árai európai viszonylatban átlagosnak mondhatók: a Balatonhoz képest itt másfélszer magasabb árakat fizethetünk (elsősorban a szálláshelyért). Egy üveg márkás sör (étteremben) a Balatonnál 1,3 euró, Horvátországban 1,8, Olaszországban 3, Franciaországban 6, a Wörthi-tónál 3,2, míg a Garda-tónál 3,5 euró.
Egy adag leves és egy főétel ára (étteremben) a Balatonon átlagosan 7,3 euró, ugyanez Horvátországban 11–14 euró, Spanyolországban 18 euró, Olaszországban 23–35 euró.

A legdrágább Franciaország


A vizsgált országok közül az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Franciaország a legdrágább, elsősorban a szálláshelyek tekintetében, ezt Olaszország követi a rangsorban. Ezekben az országokban az árak átlagosan két és félszer magasabbak a balatoniaknál. A Wörthi-tó és a Garda-tó szintén a drágább üdülőhelyek közé tartozik, a középmezőnyt Portugália, Görögország, Spanyolország és Szlovénia alkotja. Kiutazóforgalmunk szempontjából legnagyobb vetélytársunk, Horvátország európai viszonylatban szintén átlagosnak mondható az árak tekintetében, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is másfélszer magasabb árakat figyelhetünk meg. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább hazánknál, az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren. 2004-ben az országok rangsora közel hasonló volt, a spanyolországi árak azonban csökkentek, míg Olaszország és Horvátország valamivel drágább lett.

Fürdőzők az Adrián
Aludni fél áron a magyar tenger partján


A szállodai szobaárak, két főre és egy éjszakára, a népszerűbb európai tengerpartokon – a drágább Franciaország kivételével – a háromcsillagos szállodák esetében 80–100 euró körüliek, a négycsillagosok ára 100–160 euró. A balatoni, hasonló kategóriájú szálláshelyek árai átlagosan 50, illetve 100 eurót tesznek ki. A négyfős apartmanok ára európai viszonylatban szintén 80–100 euró körül alakul éjszakánként, a Balatonon átlagosan 38 eurót, Horvátországban pedig 50–120 eurót tesz ki. A négy- és hatfős apartmanok árai között nincs lényeges eltérés.

A törökök a legjobbak

Az ADAC nyolc ország (Törökország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Olaszország és Franciaország) 40 nyaralóhelyére kiterjedő kutatásában 50 különböző termék árát vizsgálta. A vizsgált országok közül Törökország kapta a legjobb megítélést, itt az átlagosnál több mint 10 százalékkal alacsonyabbak az üdüléshez szükséges legfontosabb termékek és szolgáltatások árai. Spanyolország, Horvátország és Görögország „átlagos" besorolást kapott, a legdrágább Franciaország, de Olaszország és Portugália is – a 2005-ös eredményekhez hasonlóan – a „drága" kategóriába került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állam és egyház kapcsolata

Július 26-ra hívta össze a vatikáni megállapodás tapasztalatainak értékelésére felállított, a… Tovább olvasom