Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A síelés biztonságára az utazóknak költeni kell

A budapestiek körében sokkal népszerűbbek az egyéni síutak, a vidékiek inkább a szervezett programokra fizetnek be. Ez tükröződik a biztosításkötéseken is.

Az internetes biztosítási alkuszcég felmérése szerint 2009-ben Budapestről és Pest megyéből került ki az interneten síbiztosításokat kötő honfitársaink közel 70 százaléka(!). A Biztosítás.hu szerint ennek oka elsősorban az, hogy míg a budapestiek inkább az egyéni síutakat választják (saját autójukkal megközelítve a legközelebbi síterepeket), addig vidéki társaik a szervezett (buszos) síutakat részesítik előnyben.

Míg a vidéki síelők a buszjeggyel együtt tulajdonképpen az utasbiztosítást is ˝megveszik˝, addig a budapestiek – általában az interneten keresztül – saját maguk intézik biztosításuk megkötését. Mindkét megoldás egyszerű, ám az utasbiztosítások sajnos nem egyformák. Míg a netes kötés esetében síbiztosításunkat magunk választjuk ki, ár/érték arányban megkeresve a legjobbat a piacon, addig a buszos kirándulások esetében sokszor a szervezők által felajánlott biztosítást kötik meg. Ezzel vigyázni kell: egyes ˝síbiztosításnak˝ nevezett termékek túl sokba kerülnek és csak minimális mértékben vagy nem tartalmazzák a síelés kiemelt kockázatait.

Külföldön síelő magyar lakosság megoszlása megyénként, a kiutazók százalékában.
Külföldön síelő magyar lakosság megoszlása megyénként, a kiutazók százalékában.

Ugyanígy nem nyújthat elegendő biztonságot a síelők számára az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem. Bár kiváltása pluszköltséget nem jelent, a téli kirándulásainkkor ezzel a kártyával több probléma is akad. Az első, hogy csak bizonyos intézményekben fogadják el a kártyát, a második, hogy több országban 10–20 százalékos önrészt kell fizetnünk a kártya alapján igénybe vett orvosi ellátás után. További probléma, hogy a síbalesetek speciális eseményeire a kártya védelme egyáltalán nem terjed ki. Sőt, e kártya esetében nem számíthatunk a balesetet szenvedett személyek felkutatására, a hegyi mentés és a völgybe szállítás költségeinek finanszírozására sem.

A kártya azért sem lehet alternatíva, mert a síbiztosítások nem kerülnek sokba. Napi 6–700 forintért már megfelelő biztosítást köthetünk, ami egy hétvégi síelés esetében egy négyfős családdal számolva is bagatell összeg. Az utasbiztosítások további előnye, hogy a magukra valamit is adó biztosítók esetében autónkra szóló assistance szolgáltatásokat és sí-felelősségbiztosítást is tartalmaznak. A Biztosítás.hu adatai alapján szinte minden egyénileg utazó olyan biztosítót választ, melynek autóra szóló fedezet is szerepel a biztosításában. A jármű szállítása, helyszíni javítása, az utasok szállásának biztosítása mind nélkülözhetetlenek azok számára, akik saját autójukkal vágnak neki a síterepeknek.

Forrás: Biztosítás.hu

Olvasóink írták

 • 13. parittyaagika 2010. február 17. 17:17
  „Oda pláne nem mennék bizt nélkül ... :-) Amúgy legszívesebben ott síelnék, ha lehetne.”
 • 12. Hohorobot 2010. február 17. 16:53
  „Ja értem! Amerikára gondolsz. Hát az egy olyan ország. Sok pozitívummal, és sok negatívummal. De szerencsére nem ott síelünk. :) Amúgy oda se megyek biztosítás nélkül. Ez egy ilyen dolog, hozzá kell szokni.”
 • 11. parittyaagika 2010. február 17. 15:34
  „ja csak arra értettem, hogy egy vezető hatalom szánalmas, hogy nem nyújt alapellátást lakóinak.
  Nagyobb biztonságban vagy, ha történik veled valami itthon, mint kint. Állampolgárságtól függetlenül.”
 • 10. Hohorobot 2010. február 17. 15:08
  „Mire érted, hogy ahol a legfejlettebb a technika ott a legrizikósabb?”
 • 9. parittyaagika 2010. február 17. 13:44
  „hát igen, ahol a legfejlettebb a technika, ott a legrizikósabb is. :-)
  Remélhetőleg nem veszíted el a kártyát.. Bár lényegtelen, mert attól függetlenül is biztosítva vagy.”
 • 8. Hohorobot 2010. február 17. 13:05
  „Általában van egy kis kártyád, igazolólapod, ami megteszi a kórháznak. Ebből tudják hogy biztosítva vagy. Nem szokás ilyenekkel váratni az embert.
  De előttem a kép mikor az orvos a defibrillátor helyett a telefonhoz nyúl... :) Az a megszívtad kategória. Amerika meg más tészta.”
 • 7. parittyaagika 2010. február 17. 12:22
  „remélhetőleg nem kezdenek el filózni azon, hogy milyen a biztosításod. Amerikában sok műtét előtt felhívják a biztosítót. És lehet, hogy nem az életmentő műtétek előtt, de gondolom nem tesz jót az sem, ha egy hasi műtét előtt ilyenek miatt várnak a beavatkozással.”
 • 6. Hohorobot 2010. február 03. 17:10
  „Mit jelent hogy megbízható a biztosítód??
  A kórházban úgysem fognak gondolkozni az életmenő műtéteden, hogy fizeti e a biztosítód. A biztosítóddal legtöbbször utólag van ügyintézés. Nem sürgősségi beavatkozásnál a legtöbb biztosítónál van bejelentési kötelezettség, de ennyi.”
 • 5. parittyaagika 2010. február 03. 16:08
  „fontos, hogy megbízható legyen a biztosításod, mert aztán még azért is meg kell küzdened, hogy ne csak az egyik lábujjadat varrják vissza, hanem az összeset :)”
 • 4. Hohorobot 2010. február 03. 15:07
  „Na már kíváncsiságból utána jártam. Találtam ilyen biztosítást ( http://href.hu/x/be0l ) és meglepődtem, mert árban totálisan versenytárs a többivel, egyáltalán nem drága. Igaz még mindig nem állítom, hogy okos dolog elhagyni a pályát...”
 • 3. parittyaagika 2010. február 03. 14:36
  „Mi a francnak pályán kívül síelni? A pályán is elég nagy a kockázat.. :)
  Az önrész, amit írnak, egy barátunkkal is megesett... Azt hitte, hogy a kártya biztosítja, aztán hónapokkal később kapta a csekket külföldről, hogy fizesse be szépen az ellátás egy részét.”
 • 2. Hohorobot 2010. február 03. 12:56
  „Léteznek erre is biztosítás külön. De ha jól tudom ritka, meg legtöbb helyen nem is nagyon ajánlott ugye sípályán kívül síelni, mert igen veszélyes lehet. Nagy kockázatot vállal vele az ember, ezért szerintem a biztosítás sem lehet olcsó rá.”
 • 1. aker 2010. február 03. 11:01
  „minden évben kötöttem biztosítást, de tavaly mondták, hogy a arra nem terjed ki a biztosításom , hogyha pályán kívül síelek. ez elég gyakran megesik velem és idénre szeretnék olyat kötni ami ilyenre is kiterjed, egyáltalán van ilyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV: Az alvállalkozók által üzemeltetett buszjáratokat nem érinti az eset

Az alvállalkozók által üzemeltetett 26 buszjárat egy esetleges BKV-sztrájk ellenére is menetrend… Tovább olvasom