Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A 2002-es árvízre emlékeztek Gönyűn

A 2002-es árvízre emlékeztek szombaton Gönyűn, ahol a katasztrófa máig érezteti hatását, mivel a medersüllyedés egyre növekvő károkat okoz. Ahogy akkor, úgy most is összefogott a község, és csapatmunka eredményeként állították fel az árvízi emléktáblát.
Egy tábla emlékezteti Gönyűn szombat óta az utókort 2002

augusztusára, amikor 816 centiméteres volt a mindent elsodró Duna vízszintje. A táblát a gönyűi Honismereti Egylet és a horgászegyesület állította, hogy a folyóparton élők soha ne feledkezzenek meg a máskor áldásos természeti adottság tiszteletéről. Lakatos Attila, a honismereti egylet titkára hangsúlyozta: a táblát egy ember is elkészíthette volna, de az árvízzel összefüggő összefogást jelzi, hogy nyolc ember dolgozott rajta. Nem volt ez másképp 2002. augusztus 17-én sem, amikor háromszázan akartak segédkezni a katasztrófahelyzetben, bár „csak” százra volt szükség a mentési akció során.
Törzsök Gyula, Gönyű polgármestere úgy fogalmazott: az árvíz megtanított óvakodni a Dunától, tisztelni és akár ellenfélként is kezelni a falu legfőbb természeti adottságát.
– Három éve augusztusban, egy keddi napon még a faluházban ültünk. Másnap katasztrófahelyzettel kellett szembenézni. Mi, gönyűiek már hozzászoktunk a véletlenszerűnek tűnő, hatszáz centis árvizekhez, amelyek a „sárosoknál” elöntötték a földet. Három éve viszont a természeti erők szerencsétlen „együttállása” olyan katasztrófát okozott, amilyet még senki sem látott addig. Ahol máskor sörözni szoktunk, afölött két méterrel állt a víz – emlékezik Törzsök Gyula.
A polgármester elmondta: a legégetőbb problémája Gönyűnek a medersüllyedés, ami az erőmű és a 2002-es árvíz miatt még drasztikusabb méreteket öltött.
– Természetesen az erőmű megépítése előtt is volt lassú, követhető ütemű medersüllyedés, amit a természet okozott. Kilencvenkettő óta viszont több mint két méterrel süllyedt a meder, s ebben az árvíz elvonulásának oroszlánrésze volt.
– Ennek több káros hatása is van. Tudni kell, hogy Gönyű határában rossz a talaj víztartó képessége, s így a földek vízszintje követi a Duna mozgását. Most, hogy tartósan alacsony a vízállás, háromezer hektáros erdő és rét marad talajvíz nélkül, ezt mutatja, hogy az elmúlt években jóval szárazabb növénytársulások jelentek meg, míg egyesek teljesen eltűntek.
– Ennél is rosszabb, hogy a meder mélyülése miatt a meredek partnak nincs mire támaszkodnia. A Duna-parton álló házak süllyednek, repedeznek, kerítések, falak billennek meg időnként. Nemrég elszakadt egy vízvezeték is. A Nemzeti Fejlesztési Tervben egy több mint egymilliárd forintos beruházást írtak elő a part védelmére, de ez csak két év múlva esedékes. Mi addig nem tudunk várni, mivel a süllyedés egyre gyorsul és közművek, utak, házak csúszhatnak le a partról – érzékeltette a probléma jelentőségét Törzsök Gyula. Az önkormányzat sürgős védelmi intézkedésre számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jókai Anna: ''Beszélni szeretek, nem írni''

Jókai Anna országszerte turnézik, nem író-olvasó találkozókra jár – beszélgetni szeret. Azt… Tovább olvasom