Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A 2-es típusú cukorbetegség

A betegség világszerte járványszerűen terjed, részben az öröklődés, részben a helytelen életmód miatt.

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte járványszerűen terjed. Ennek oka részben az öröklődés, részben a helytelen életmódunk. A takarékos gén az ősidőkben előnyt jelentett, mivel a jól raktározóknak segített átvészelni, túlélni az ínséges időszakokat. Az emberek között többségbe kerültek a jó raktározóképességűek. Ez ma jóléti társadalmakban, a fokozott kalóriabevitel mellett hátrányt jelent, mivel testsúlyfelesleghez, a nagyon veszélyes zsigeri zsírszövet felszaporodásához és végül cukorbetegséghez vezethet.

Öröklődő hajlam

Az öröklődő hajlam igen erős. Testsúlyfelesleg esetén, ha az egyik szülő cukorbeteg, 40%, ha mindkettő az, akkor 80% az esélye annak, hogy a gyermek is az lesz. Előbbre tolódott a megjelenés időpontja is, ma már találkozunk gyermekkorban is 2-es típusú beteggel.
Cukorbetegeink túlnyomó része, több mint 90%-a tartozik ebbe a kategóriába. Magyarországon 700–800 ezer ilyen beteg lehet. Az életkor előrehaladtával nő az előfordulás aránya. Ezen betegcsoportban a hasnyálmirigy még rendelkezik saját inzulintermeléssel, csak az inzulinhatás változik meg. A testsúlyfelesleg és a mozgáshiány miatt inzulinrezisztencia áll fenn, vagyis az inzulin vércukorcsökkentő hatása nem megfelelő. Az inzulinérzékenység csökkenése jellegzetes tünetegyüttest okoz, mely a cukorbetegség mellett hasra lokalizálódó („alma" típusú) elhízásból, magas vérnyomásból és zsíranyagcsere-zavarból áll. Előbbieket „halálos négyesnek" is szokták nevezni, mivel felgyorsult érelmeszesedést okozva korai szív- érrendszeri betegségeket (infarktust, szélütést stb.) okozhatnak.

Mikor nem adunk tablettát?

1. Ha diétával és megfelelő fizikai aktivitással a diabétesz optimálisan egyensúlyban tartható (tehát ha felesleges).
2. Ha a beteg nő és terhességet szeretne (ugyanis egyelőre nincs olyan gyógyszer, ami biztonsággal adható, ilyenkor tehát átmenetileg inzulin kell).
3. Hasnyálmirigy-gyulladás után kialakult cukorbetegségnél.
4. 1-es típusú sovány betegnek, aki abszolút inzulinhiányos (tehát ha inzulin kell).
Hogy mikor milyen tabletta szedése ajánlott, erről részletesebben legközelebb lesz szó.

Változzunk meg!

A kezelés alapja ugyanis a helyes életmód. Enélkül semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet hatékony! Nem kívánunk mást cukorbetegeinktől, mint hogy éljenek egészségesen. Étkezzenek úgy, mint ahogy mindenkinek kellene ahhoz, hogy elkerüljék a betegségeket. Sajnos életvitelünk, mindennapi táplálkozásunk messze van az ideálistól és ennek megváltoztatását betegeink néha nagy tehertételként élik meg. A diéta megtanulása, a rossz beidegzések levetkőzése sokszor sok időt és fáradságot igényel, de megéri a „befektetést", mivel élethossziglan tartó kezelési módról van szó. Az egészséges táplálkozás  elsajátítása mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Már 10%-nyi testsúlycsökkentés is jelentősen csökkenti a vércukorértéken kívül a vérnyomást, a zsírokat is, és megállítja az érrendszer elmeszesedését.

Mikor kezdünk tablettát?

Tablettás kezelést akkor szabadna kezdenünk, ha a beteg az előírt diétát pontosan betartja és megfelelő a fizikai aktivitása is, de ennek ellenére nem jók a vércukorértékei. Ha ismételten magasabb az éhgyomri vércukor, mint 7 mmol/l, az étkezés utáni pedig több, mint 10 mmol/l vagy az elmúlt 3 hónap vércukorátlagát mutató HbA1C („hemoglobin-á-egy-cé") magasabb 7%-nál, indulhat a gyógyszeres kezelés. Még egyszer hangsúlyozom: a tabletta nem a diéta helyett van, a kettő mindig együtt alkalmazandó! Erre gyakran a betegek is rájönnek: „Adhat nekem bármit, doktor úr, ha nem tartom be a mindennapi játékszabályokat, soha nem lesznek jók a vércukorértékeim" – mondta nagy örömömre a minap is egy betegem a rendelőben. Ő megértette, hogy a problémát csupán a gyógyszerek soha nem tudják megoldani!

Dr. Stényer Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőséget gyártanak

Két megyei cég, a győri Pannon-Flax rt. és a rábapatonai Tutti kft. kapott idén „Magyar… Tovább olvasom