Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A 13. havi bér csak jövőre

A köztisztviselők eddig év végéig kapták meg 13. havi illetményüket, most azonban ez tolódik a jövő év elejére.
Érzékenyen érinti a köztisztviselőket és a közalkalmazottakat a rájuk vonatkozó törvény tavaly év végi módosítása, amelynek hatását először most karácsonykor tapasztalják meg az érintettek. A korábbi szabályozás szerint a köztisztviselők mindenképpen év végéig kapták meg 13. havi illetményüket. A közalkalmazottakra az az előírás vonatkozott, hogy január közepéig kell pénzükhöz jutniuk, de az önkormányzatok gyakran még decemberben átutalták a járandóságot.

Mostantól a közszféra alkalmazottaira azonos tartalmú paragrafus vonatkozik. Eszerint a juttatás kifizetéséről január 16-án kell intézkedni – ha a dátum hétvégére esik, akkor az azt követő első munkanapon. A pluszbér alapja a januári illetmény. A jogszabály alól már csak azért is nehéz kibúvót találni, mert a 13. havi csak annak jár, aki január 1-jén még közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyban áll, márpedig decemberben még nem tudható teljesen biztosan, ki dolgozik az új esztendőben is.

A takarékossági intézkedést tavaly azért javasolta a kormány és fogadta el a parlament, hogy ezáltal csökkentse a költségvetés idei hiányát.
A spórolást mutatja annak a lehetőségnek a megszüntetése is, amelynek révén eddig azok a dolgozók is megkaphatták pluszként egyhavi bérük egy részét, akik csak fél évet dolgoztak abban az esztendőben köztisztviselői vagy közalkalmazotti jogviszonyban.

Mosonmagyaróváron már tavaly sem karácsony előtt fizették ki a tizenharmadik havi fizetést a közalkalmazottaknak, bár erre a korábbi években volt példa – tudtuk meg dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyzőtől. A Lajta partján csak a polgármesteri hivatalban dolgozók járandósága 27–28 millió forintot tenne ki, amire természetesen nem is terveztek forrást a város költségvetésében.

„ A jogszabály szerint egyértelmű, hogy nem adhatók ki idén a tizenharmadik havi bérek, amire fedezet sincs, ennek ellenére keressük annak a lehetőségét, hogyan fizethetjük ki ezeket mégis" – fogalmazott kérdésünkre Balogh József győri polgármester. A politikus hozzátette, szerinte megtalálják a megoldást, a részletekről azonban nem kívánt beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi szokások és játékok

Tovább olvasom