Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Zsinagóga: ma nyílt nap

Örülhet sok győri lokálpatrióta – s persze más is –, aki hosszú ideje várja, mikor újul meg végre rangjához méltóan a zsinagóga. A munkák több mint felével végeztek, a mai nyílt napon bárki megtekintheti az eredményt.
A győri zsinagóga felújítása a látványos szakaszon is túl van: a külső munkákkal végeztek, számos belső rekonstrukciót szintén elvégeztek.
A győriek a munkák elkezdése óta most először megtekinthetik az eredményt: ma délután fél kettőtől négy óráig várják az érdeklődőket a helyszínen, a Kossuth utcában.
Hogy mekkora utat tett meg (jelképesen) a zsidó templom, íme egy rövid múltidézés:
A győri zsinagóga 1868– 69-ben épült, majd 1927-ben úgynevezett téli templommal bővítették. 1947-ben az épületegyütteshez tartozó iskolaszárnyban helyezték el a zenekonzervatóriumot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola győri tagozatát (ma a Széchenyi-egyetem zeneművészeti tagozata). A városi tanács és az izraelita hitközség között 1968-ban kötött adásvételi szerződés értelmében a zsinagóga a város tulajdonába került. Ma is az, kivéve az iskolaszárny első emeletének néhány helyiségét, amely maradt a zsidó hitközség tulajdonában. A műemlék épület gyakorlatilag 1960 óta nagyrészt üresen állt, állapota folyamatosan romlott. 1991 már-

ciusában alakult meg a Győri Zsinagógáért Alapítvány azzal a céllal, hogy megszerezze a felújításhoz szükséges pénzt. (1997 óta Győri Kulturális és Konferencia Központ Közalapítvány néven működik, a funkciót is jelezve.)
1994-ben a város közgyűlése 36 millió forintot biztosított az alapítványnak a tetőszerkezet megerősítésére, a kupola felújítására. Ez a munka rendkívül fontos volt az állagmegóvásban. 2002-ben megépült a kerítés, és még abban az évben az önkormányzat sikeres pályázatot adott be címzett állami támogatásra. A 2003-ban aláírt finanszírozási szerződés szerint a beruházás teljes költsége 471 millió forint, ebből a címzett támogatás 450 millió, az önkormányzati saját forrás pedig 21 millió forint. Mint legutóbb (a Kisalföld december 6-i számában) megírtuk: a közgyűlés hatvanmillió forinttal kiegészítette ezt az összeget. Olyan pluszmunkák merültek fel ugyanis, amelyeket az első ütemben kellett, illetve volt érdemes elvégezni. A rekonstrukció a tervek szerint halad, a kivitelező ígéri, a szerződés szerinti határidőre, május 31-ig végeznek a munkákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökkel csaptak össze a WTO-ellenes tüntetők Hongkongban

Hongkong utcáira több ezer globalizáció-ellenes tüntető vonult ki, tüntetők egy csoportja az… Tovább olvasom