Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Veszélyben a hóvirág!

Az utcán árult hóvirágok többsége természetvédelmi területről származik. A WWF Magyarország arra kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy nyilvánítsák védetté a hóvirágot, amelyet a nagyüzemi gyűjtés veszélyesen megritkított.
Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, itthon azonban védtelenek a tavasz első hírnökei. Az aluljárókban árult hóvirágok többsége természetvédelmi területről származik, ezt azonban lehetetlen bizonyítani. A WWF Magyarország nőnapi kampányában arra kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy nyilvánítsák védetté a hóvirágot. Az önkormányzatoktól az utcai, illegális virágárusítás betiltását kérik a környezetvédők, a férfiaktól pedig, hogy csak termesztett, virágbolti virágot vegyenek nőnapra.
A WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy évvel ezelőtt indította el Hagyd élni a vadvirágot! elnevezésű kampányát, melynek keretében tavaly több mint háromezer általános és középiskolába juttatuk el a kereskedelmi mértékű virággyűjtés következményeit bemutató kiadványunkat. Egy év elteltével is sok piacon és virágüzletben ott díszlenek a leggyakrabban árusított védett növényeket ábrázoló plakátok. Ám idén korán beköszöntött a tavasz és máris több millió szál virág esett a gyűjtők áldozatául. A legkritikusabb napok éppen most következnek, hiszen csak pár nap van hátra a nőnapig.
A legtöbb eladásra kínált vadvirág Dél-Dunántúlról származik. Zala megyében a természetvédelmi hatóság évekkel ezelőtt elkezdte az ellenőrzéseket és bírságolásokat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának már megmutatkoznak az eredményei. A zalai városokban nagy mennyiségű védett növény idén nem került az árusokhoz. Őrzik a termőhelyeket
A leggyakrabban árusított védett vadvirágok és eszmei értékük:
csillagvirág fajok (2000 Ft), tavaszi tőzike (2000 Ft), májvirág (2000 Ft), szártalan kankalin (2000 Ft), kockásliliom (10 000 Ft), kakasmandikó (10 000 Ft), kornistárnics (10 000 Ft), árvalányhaj fajok (5000), erdei ciklámen (5000 Ft), törpe nőszirom (5000 Ft), kárpáti sáfrány (10 000 Ft).
Kétujjnyi hóvirág fejenként
A legvédtelenebbek a hóvirágok. Legalábbis Magyarországon. Ausztriában mindenki csak annyi hóvirágot szedhet, amennyit két ujjával körbeér, ezt a szabályt a fegyelmezett osztrákok be is tartják. Szlovákiában a hóvirág védett növény, árusítása tilos. Igaz, a törvény betartásával szomszédainknál is baj van, a hóvirág gyakran megjelenik az árusoknál.
Magyarországon hiába sejthető, hogy a városokban árult hóvirágok jelentős része védett természeti területekről származik, maga a növényfaj nem védett, így bizonyítékok híján az árusokat már nem lehet felelősségre vonni. A természetvédők szerint ideje belátnunk, hogy a sűrűn lakott Kárpát-medencében más kapcsolatot kell kialakítanunk a természettel, mint mikor néhány ezer gyűjtögető ember lakta ezt a tájat.
Virágot a virágboltból!
Ha azt akarjuk, hogy a hóvirág megmaradjon nekünk, mint a tavasz és a szerelem szép jelképe, a természetvédők szerint sürgősen megálljt kell parancsolnunk a faj "nagyüzemi" gyűjtésének. Ezért a WWF Magyarország kéri a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy helyezze védelem alá a hóvirágot. Az önkormányzatokat arra kérik, hogy lépjenek fel az illegális utcai árusítás ellen. A férfiakat pedig arra kérik, hogy kedvesüknek, hölgyismerőseiknek se nőnapra, se máskor ne vásároljanak vadvirágot. Hóvirágot sem. Válasszák inkább a kertészetekben termesztett fajokat.
(Forrás: Index)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Luzsányi Andrea

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom