Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Varga: decemberben lehet új fejlemény IMF-ügyben

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió meg fogja várni a 2013. évi költségvetés elfogadását, s ezt követően, decemberben lehet újabb fejlemény a jelenlegi tárgyalási szakaszban - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.
A magyar tárgyalódelegáció vezetője egyben elmondta: kicsi a valószínűsége annak, hogy az idén hitelmegállapodás szülessen. Mint mondta, az, hogy 2013-ban "hogyan alakul a helyzet", az nemcsak a magyar kormány gazdaságpolitikai intézkedéseitől függ, hanem attól is, hogy az euróövezetben milyen döntések születnek, milyen helyzet fog kialakulni.

Varga Mihály az interjúban leszögezte: a tárgyalások sosem szakadtak meg, a tárgyalásoknak sokféle formája lehet, így személyesen és telefonon is tartják a kapcsolatot a magyar delegáció, illetve a nemzetközi szervezetek delegáltjai. Arról tájékoztatott, hogy éppen a múlt héten tárgyalt személyesen az IMF kijelölt főtárgyalójával.

"A kormány a jövő évi költségvetést készíti, és nyilvánvalóan kíváncsiak vagyunk a partnereink elvárásaira, hogy milyen konkrét intézkedéseket javasolnak ők a 2013-as költségvetésbe. Mi pedig elmondjuk, hogy mi hogy látjuk, milyen gazdaságpolitikai döntésekre van szükség" - magyarázta a tárca nélküli miniszter.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője leszögezte: nem vált feleslegessé a megállapodás megkötése, és egyben utalt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki nyilatkozatára, hogy a magyar kormány szándéka változatlan, azaz szeretne megállapodni.

Varga Mihály kérdésre válaszolva hangsúlyozta: van előrelépés, hiszen annak tekinthető az is, hogy az ország pénzügyi pozíciója jobbá vált. Ezt az IMF és az EU is elismeri - tette hozzá.

A miniszter elmondta: "amivel gond van, vagy gond lehet, az a növekedés összetétele, hiszen amikor azt mondják, hogy fenntartható-e a növekedés, vagy milyen egy intézkedés minősége, akkor igazából az e körüli vitáról van szó". Példaként említette, hogy "július óta nem titok", hogy a bankadó kivezetése vagy fenntartása, olyan vitakérdés, amiben más a kormánynak, illetve a a valutaalapnak és az EU-nak az álláspontja.

Varga Mihály elmondta: aki az elmúlt hetekben, hónapokban figyelte az eseményeket az láthatta, hogy alapvetően az EU kényszerítette Magyarországot olyan lépésekre, amelyek egyébként az IMF rosszallását váltották ki. "Ha az EU azt mondja, hogy körömszakadtunkig ragaszkodnunk kell a 3 százalék alatti hiány eléréséhez, akkor a növekedés összetétele nyilvánvalóan valamilyen szempontból sérülhet" - tette hozzá. Itt is ellentmondás van a két tárgyalópartnerünk, az EU és az IMF között - mondta Varga Mihály.

Olvasóink írták

 • 11. rommel2 2012. november 21. 20:41
  „KERTÉSZ
  ÉN A NYOLC ÉVRŐL BESZÉLEK , AMIKOR MINDENT ELLOPTAK A BARÁTAID !!!
  DE REMÉLEM NEKED IS JUTOTT BELŐLE , MERT AZ ÜGYVÉD SEM INGYEN VÉDI AZ "ÁRTATLANOKAT" !!!”
 • 10. kerteszb 2012. november 21. 14:36
  „9: a birkamenetes droidoknak akár még ezt is be lehetne adni.”
 • 9. Valaki 2012. november 21. 11:39
  „8. kerteszb 2012.11.21. 10:05

  7: Az elmúlt 2,5 évben ki kormányzott (dilettáns módon)? Rommel, te meg reménytelen vagy...

  Ki ki? Hát az mszpszdszlmpdk! Nem is vetted észre? :)))”
 • 8. kerteszb 2012. november 21. 10:05
  „7: Az elmúlt 2,5 évben ki kormányzott (dilettáns módon)? Rommel, te meg reménytelen vagy...”
 • 7. kokolorbi 2012. november 21. 00:27
  „5. Ambar 2012.11.20. 21:06
  6. Dwatson 2012.11.20. 22:08
  Látom az emlékezet nem erősségetek. Felhívnám figyelmeteket a 2010 előtti "dübörgő gazdaságra", aminek a levét mos isszuk.”
 • 6. Dwatson 2012. november 20. 22:08
  „Az emberek megnyomorítása már 3. éve tart.Nem emelkedett a minimálnyugdíj,családi pótlék,fogyatékos támogatás,nettó minimálbér,de van 6-7% infláció,milliós tandíj,elrabolt magánnyugdíj megtakarítások,csorbított munkavállalói jogok,ígérget és hazudozás.”
 • 5. Ambar 2012. november 20. 21:06
  „Itt a fidesz csel nem jött be!Ugyanis a kormány hazug számait nem fogadják el.Ezt már naponta módosítgatják ,de hiteltelenek és senki nem hisz nekik.Senki nem kért e a nyugdíjak és a bérek csökkentését :Ez már rég kiderült hogy fidesz hazugsága.A gazdasági növekedés feltételeit kéri az IMF !A nyugdíj és bércsökkentés nem ebbe a kategóriába tartozik.A dilettáns hozzá nem értő bagázs persze ezt jól tudja, de inkább hazudozik !2014 ben teljes lesz a fidesz vereség , mert már mindenkit megnyomorítottak!A többség már tudja hogy elég és szerveződik!Aki ideges az már látszik mert közpénzből már most kampányolni kezdett,mindenkit szeretne lejáratni aki meri észrevenni hogy nekik végük!De már késő ,észrevették és már egyre többen ki is mondják !Aki fél az hallgat ,de szavazni fog!Fidesznek vége!!!”
 • 4. rommel2 2012. november 20. 19:43
  „AZ IMF MEGSÉRTŐDÖTT , MERT NEM JÖTT BE A CSELÜK !!!
  A MULTIK FIZETIK AZ EMELT ADÓKAT ÉS NEM A NYUGDIJAK ÉS A BÉREK CSÖKKENTEK !!!
  A COCIK PEDIG , AKIK AZ IMF-ET HERGELTÉK , HOGY SZORITSA RÁ A KORMÁNYT
  AZ EMBEREK MEGNYOMORITÁSÁRA MOST NAGYON IDEGESEK !!!
  2014-BEN A VÁLASZTÁSOK UTÁN A BALOLDALI VERESÉG TELJES LESZ !!!
  A LIBERÁLIS TŐKE AZUTÁN MEGVONJA TÁMOGATÁSÁT TŐLÜK ,
  IGY A MAGYAR BALOLDAL A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMJÁN VÉGZI , AHOVA MINDIG IS TARTOZOTT !!!”
 • 3. szabadságharcos 2012. november 20. 11:30
  „Gyönyörűséges kormányunknak egy valami kell nagyon. Idő. Aztán majd a Simornak lejár a mandátuma és rátudják tenni a mocskos kezűket az MNB valuta tartalékára.”
 • 2. paci13 2012. november 20. 11:22
  „".... alapvetően az EU kényszerítette Magyarországot olyan lépésekre, amelyek egyébként az IMF rosszallását váltották ki."
  Azért egyet mindenkinek el kell ismernie: ezek a (hajdanvolt) fiatal , (hajdanvolt) demokrata fiúk egy dologban világbajnokok: a bűnbakkeresésben!”
 • 1. kerteszb 2012. november 20. 10:25
  „Szegény vargamisi, főnökei hülyét csinálnak belőle, sose lesz itt IMF-megállapodás. Sajnálni azért nem kell, mert nem ingyér´ teszi és gerinces ember már régen felállt volna, hogy "bocs, ezt azért már nem vállalom". Úgyhogy ennyire örüljetek annak, ha eltolcsy MNB-elnök (szegény hazánk...) mellett ez a "szakértő" lesz majd miniszter.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták Matolcsy csomagját

A bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a nyugdíjjárulék-plafon… Tovább olvasom