Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

TV és aggresszió

Amerikai kutatók szerint a gyermekkori televíziózás kulcsszerepet játszik a felnőttkori aggresszív viselkedés kialakulásában.
Azok a gyerekek, akik több mint egy órát néznek televíziót naponta, nagyobb valószínűséggel válnak majd aggresszív felnőtté. Vélik azok az amerikai kutatók, akik a képernyőn látott erőszak, és az aggresszív viselkedés közötti kapcsolatot vizsgálták.
A fentiek kiderítését célzóan a tudósok több mint 700 személyt vizsgáltak meg rendszersen 17 éven keresztül. A kutatók véleménye az, hogy a gyermek- és kamaszkori televíziózás valóban erőszakos viselkedéshez vezet. Véleményük szerint nem magyarázható ez azzal a korábban már többször felvetett hipotézissel, hogy az agresszív emberek többet néznek televíziót. Szintén kevésbé figyelembe veendők szerintük az egyéb környezeti tényezők is, mint a rossz szociális, illetve családi körülmények.
A rangos Columbia University, valamint a New York állami Pszichiátriai Intézet közös munkájában készült vizsgálatok vezetője, Jeffrey Johnson szerint az eredményeket mindenkinek komolyan kellene vennie. Dr. Stone véleménye az, hogy korlátoznunk kell azt az időtartamot, amennyit gyermekeink a televízió előtt töltenek, és az adaok arra utalnak, hogy ez a tinik esetében a legfontosabb.
Az aggresszív viselkedés kialakulását tekintve ugyanis a korai kamaszkor a legkockázatosabb időszak. A statisztikai adatok azt mutaták, hogy főműsoridőben 3-5 erőszakos cselekmény látható a televízióban egy órában, míg a gyermekeknek, kiskamaszoknak szánt műsorok esetében, így a rajzfilmekben is több, akár 20-25 agresszív jelenet is látható egy óra alatt.
A kutatásban résztvevő gyerekekkel, valamint szüleikkel a 17 év alatt 4 alkalommal beszélgettek. A gyerekek életkora a beszélgetések idején 5-30 éves korig terjedt, így a személyiségváltozások sokkal pontosabban voltak követhetők. A társadalmi helyzet, és viselkedés pontosabb képéhez a kutatók hozzáférhettek a vizsgált személyek rendőrségi nyilvántartásában szereplő adatokhoz is. A család bevonásával, valamint a személyek saját elmondásai, emlékei alapján pedig az egyéni aggresszióról kaptak elegendő információt.
A kutatók azt találták, hogy a televízióval összefüggő aggresszió legerősebben a kamaszfiúknál jelentkezik, míg a lányok esetében a felnőttéválás előtt, illetve annak kezdetén. A fiúk esetében tipikusnak mondható kifejeződése ennek a gyakori verekedés, vagy bűncselekmény formájában a testi sértés. Lányok esetében testi sértéssel való fenyegetőzés vagy rablás jelenti ugyanezt.
A kutatás egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy megoldja a televízió - aggresszió összefüggés "tyúk, vagy a tojás" problámáját, vagyis kiderüljön, hogy azok az emberek válnak-e aggresszívvá, akik sokat tévéznek, vagy azok tévéznek sokat, akik hajlamosabbak az aggresszióra. Ennek kiderítésére a tudósok megvizsgálták, hogy az aggresszív személyek esetében később is, felnőtt korukban is sokat néztek-e tévét. Mint kidrerült nem, így feltételezhető, hogy a túlzott televíziózás vezet az aggresszióhoz, nem pedig az aggresszió a televízióhoz.
Persze a kép ennél árnyaltabb, hiszen olyan gyermekek is léteznek, akik kevesebb, mint egy órát néztek televíziót, de mégis erőszakos, aggresszív felnőtté váltak. De a fősodor mégis a kuatatók igazát védi, hiszen ezek arány mindössze 5,7% volt a felmérésben résztvevők között. Míg a sokat, 1-3 órát tévézők 22,5%-a vált aggresszív felnőtté, ugyanígy 28,8%-ot tesz ki azok aránya, akik 3 óránál is többet néztek televíziót, és szintén erőszakos felnőttek lettek.
A kutatás eredményei önmagukért beszélnek. Vitatkozni talán lehet az adatokkal, de az biztos, hogy eddig nem volt olyan kutatás, amely a televíziózás és az aggresszív viselkedés kapcsolatát ilyen hosszútávon, és ennyi résztvevővel vizsgálta volna.
(Forrás: Korridor-Science Magazine)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Kerék Anikó

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom