Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szaúdi pénzből fertődi fürdő?

Folytatás az 1. oldalról.

A szaúdi üzleti partnerek kedvező döntését az is előmozdította, hogy ezen a területen többcsillagos szállókat is megépíthetnek, ráadásul az Esterházy-kastély csak növeli a térség turisztikai vonzerejét.
A forintban milliárdokkal mérhető befektetés egyetlen szépséghibája, hogy időközben a burgenlandi települések érdeklődésének központjába is bekerült a termálvíz, amely a föld alatt áthúzódik Ausztria területére is. Kitermelésére tizennégy község részvételével olyan társulást alakítanak, amely tartományi és uniós támogatásokból pályázná meg a beruházás összegét. Boldogasszonytól (Frauenkirchen) Pomogyig (Pamhagen) megegyezik az akarat: a Fertő tavi turisztikai szezon meghosszabbítására alkalmas vonzerőt kell létrehozni a termálkomplexummal. Megépülése után az a locsmándi (Lutzmannsburg) fürdőhöz hasonlítható majd. Matthias Achs, Gols polgármestere szerint már a próbafúrások is küszöbönállnak. Egyezkednek a társulás tagjai az Esterházyakkal is, hiszen a fürdő leendő területén még számos, tulajdonukat képező régi major található, amelyek kisajátítására szükség volna.
Soóky Barna budapesti hidrogeológus szerint a napi 400–500 köbmétert adó termálkút vizének gyógyvízzé nyilváníttatása további minőségi előrelépést jelentene. A nátrium-hidrogénkarbonátos meleg víz hasonló összetételű, mint a szegedi Anna-víz, illetve a nagyatádi gyógyfürdő vize. A hasonló földtani adottságok miatt, szinte teljes bizonyossággal állítható, hogy az osztrák oldalon is találnak termálvizet. Az már csak a két vállalkozás megállapodásától függ, hogy ki mennyit hasznosít a szakhatóságok által engedélyezett mennyiségből.

Az önkormányzat véleménye

Fertőd örömmel fogad minden, a térségben megvalósuló turisztikai fejlesztést – nyilatkozta Fülöp Géza polgármester. – Ilyen fejlesztések a képviselő-testület által elfogadott rendezési tervben is szerepelnek. Az sem titok, hogy a szaúd-arábiai befektetők ajánlatukkal a fertődi önkormányzatot is megkeresték. Azonban amíg pontosan nem tisztázódnak a beruházás pénzügyi feltételei, döntés nem születhet az ügyben. A magunk részéről éppen ezért örömmel fogadjuk a szaúdiak látogatását a részletek megvitatására – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideghegy (Cold Mountain)

Hideghegyen, lankás völgyben szőke leány várja kedvesét, hogy hazajöjjön a háborúból. De a szökött… Tovább olvasom