Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Spekuláló lakáshitel-igénylők

Több tízezer tehetősebb ember spekulációs céljait is szolgálhatja az új, államilag támogatott lakáshitel konstrukció.
Szakemberek szerint barátok, rokonok papíron egymásnak eladják ingatlanjaikat, csak azért, hogy pénzhez jussanak. Házastársak például hitellel megvehetik párjuk ingatlantulajdon-részét. Azt már senki nem firtatja, hogy a kedvező kamatozású kölcsönt az adásvétel után ki, mire fordítja.
A támogatott lakáshitelek már most átalakítják az ingatlankereskedelmet. A korábban még kézpénzért vásároló ügyfelek inkább hitelfelvétellel akarják kiegyenlíteni a vételárat. Az új pénzügyi lehetőséggel szülők gyermeküknek vagy a barátok egymásnak eladhatják ingatlanukat úgy, hogy valójában nem is történik meg a lakásvásárlás.
A gazdasági szakember véleménye az, hogy az eltúlzott támogatási rendszer miatt most érdemes lakáshitelt felvenni. Az emberek nyerészkedési céljait egyes vélemények szerint darabszám-korlátozással, és olyan kikötéssekkel kellett volna nehezíteni, hogy csak az vásárolhasson ingatlant, akinek például csak átmenetileg van birtokában lakás, amelyet elad.
Az elemző szerint természetes, hogy ha a jogszabály lehetővé tesz egy kedvezményes hitelt, akkor azt az emberek megpróbálják kihasználni. A jelenlegi alacsony kamatokat azonban garantálni nem lehet, ha a futamidő alatt gazdasági visszaesés következik be Magyarországon, akkor az vagy a költségvetésre ró terheket, vagy azokra akiknek ezeket a kamatokat meg kell fizetniük.
A hitelhez kapcsolodó kamattámogatást és az adókedvezményt egyébként a mindenkori adófizetők pénzéből nyújtja a kormány.
(Forrás: Korridor)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Viktória

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom