Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Sólyom László vasárnap magánemberként, személyi védelem nélkül látogat Révkomáromba

Sólyom László nemrég leköszönt köztársasági elnök nem kér személyi védelmet, mert vasárnap Révkomáromban a tavaly augusztusban felavatott Szent István-szobor megkoszorúzásán magánemberként vesz részt - mondta Landi Balázs, a volt államfő személyi titkára csütörtökön az MTI-nek.
Az MTI azért kereste meg a személyi titkárt, mert a FigyelőNet hírportál azt írta: nem kér a neki egyébként dukáló személyi védelemből a minap leköszönt köztársasági elnök a vasárnapra tervezett szlovákiai koszorúzáson.

Landi Balázs az MTI-nek azt mondta: Sólyom László magánemberként vesz részt a rendezvényen, ezt a külsőségekben is kifejezésre kívánja juttatni, s ezért nem kér személyi védelmet. Hozzátette: a tervek szerint csak ő kíséri át a volt államfőt a hídon. Mint mondta, "talán Komárom szlovákiai oldaláról eléjük jönnek a szervezők". Landi Balázs szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy - mint azt az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban kedden megjelent nyilatkozatában Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere, a vasárnapi ünnepség társszervezője, a Palatinus Társaság tagja mondta - Sólyom László, akárcsak tavaly, most is gyalog megy át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, és ott várják majd őt a város elöljárói.

A volt köztársasági elnök személyi titkárának közleménye szerint Sólyom László beszédet mond az ünnepi műsor keretében Szent István király lovas szobránál, és este részt vesz a Teátrum Színház ünnepi előadásán. Bugár Béla, a Híd elnöke és a szlovák parlament elnöke a Bumm hírportálnak kedden azt mondta, hogy jelen lesz az ünnepségen. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kapott meghívót a koszorúzásra, de ha kap, akkor ott lesz a rendezvényen.

A rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is, de ő más programja miatt nem tud jelen lenni a rendezvényen. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke provokációnak minősítette Sólyom László látogatását, és ismét élesen kirohant a magyarok ellen.

"Ez csak a kezdete annak, ami Szlovákiában történni fog. Az rossz lesz a szlovák nemzet és a szlovák állam számára is" - mondta a pártelnök a SITA hírügynökségnek. A szélsőségesen nacionalista politikus problémát lát abban, hogy a szlovák kormányban magyarok is vannak. A szlovák kormányoldal Sólyom László látogatására nyilvánosan nem reagált.

"Visszajövök" - üzente egy éve Sólyom László, amikor Robert Fico akkori szlovák kormányfő utasítására - mondván: Sólyom nem tartotta tiszteletben Szlovákia területi integritását - nem engedték őt be Szlovákiába. Az ügyből Szlovákia és Magyarország viszonyának legnagyobb diplomáciai botránya lett.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. augusztus 22. 07:51
  „Szlovákiában még fenn áll az, hogy, ha valaki magyarul beszél, akkor a máig ismeretlenek megverik? Vagy csak nőket?”
 • 2. fióka 2010. augusztus 20. 09:56
  „kemeny vagy lacika nagyon kemeny”
 • 1. reggi 2010. augusztus 19. 19:43
  „Egy évvel a történtek után már lehet, hogy nem sokan emlékeznek a történésekre. A lényeg, hogy szlovákia nem tartotta szerencsésnek az aug.20-i látogatását SÓlyomnak.... mert azon nap éjjel "szálltuk meg" -szó szerint, mert én is ott voltam 68-ban, Csehszlovákiát. Ha okos lenne Sólyom, akkor nem provokálna. Van szlovákiának ünnepe, meg a magyarságnak is, ment volna el a magyarországi ünnepekre. De nem, inkább máshová, csak itthon ne...
  Szerintem meg nem szépen de megköszönték a közreműködését , mint államfő, de nem kérünk többet belőle". Mór megtette a kötelességét, mehet". Ehhez a kormányhoz csak talnyalók kellenek. Lásuk az eredményt!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszökött két fiatalkorú egy budapesti javítóintézetből

Megszökött két fiatalkorú egy budapesti javítóintézetből, a rendőrség eljárást indított ellenük, és… Tovább olvasom