Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Olcsóbbak lesznek az amerikai és az ázsiai autók

Már csak 23 százalékos vámot kell fizetnie Magyarországon is az Amerikában és Ázsiában gyártott 2000 köbcenti fölötti autókért.
Az áprilistól érvényes csökkentés következtében nemcsak a nagy autók válnak olcsóbbakká, hanem a gépkocsialkatrészek is.
Olcsóbbak lesznek az amerikai autók a magyar piacon. Áprilisban érvénybe lép az a megállapodás, mely az USA-ban készülő nagy teljesítményű gépkocsikra kivetett 43 százalékos vámot mérsékli. Erről hosszú előkészületek után január végén állapodtak meg a két ország kormányzati képviselői. Megelőzőleg az USA fel akarta bontani a ránk is alkalmazott általános amerikai vámpreferencia rendszert, General System of Preferences-t (GSP-t). - támogatási gyakorlatot a fejlődő országok javára hozták létre.
Az amerikai adminisztráció februárban azt ajánlotta a kongresszusnak, hogy tartsák fenn a jelenlegi kedvezményes vámbesorolásunkat. Ennek feltételéül szabta viszont, hogy néhány fontos amerikai ipari terméket kedvezőbb feltételekkel lehessen exportálni hozzánk. A tengerentúlon rossz néven vették a gyártók, hogy autóikra - a 2000 köbcentinél nagyobb teljesítményűekre - 43 százalék vámot vetünk ki, míg a hasonló, az EU-ban gyártott autóknál nulla százalékos a teher.
Elsősorban a Chryslernek nőhetnének meg az értékesítési lehetőségei a vámdiszkrimináció eltörlése eredményeként. A január végi megállapodás szerint az amerikai autók hazánk és az EU számára is elfogadható, 23 százalékos vámmal érkezhetnek piacunkra, ennek fejében elhárulnak a például a magyar autóbuszok és a sertéshúsból készült késztermékeink szállítási akadályai. A vámcsökkentés nem csak az amerikai gépkocsikra érvényes. - döntés a két távol-keleti nagyhatalomnak, Japánnak és a Koreának "jó hír".
A korábbi és ma is érvényes szabályok szerint 1600 köbcentiig a katalizátoros kocsikra 13 százalék, az 1601 és 2000 köbcenti közöttiekre 23 százalék a vámteher. A vámcsökkentés csak az ennél nagyobb hengerűrtartalmú járművekre vonatkozik. Az április elsejétől hatályos szabályok eredményeképp a gépkocsialkatrészek is olcsóbbak lehetnek.
(Forrás: Magyar Hírlap)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság bölcs guruja

Prof. dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, mogorva ember. A diákjai csak a Bizonytalanság… Tovább olvasom